Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English
Filmek, fotók /

Művészi projektek

Balogh Zsolt tanár úr vezetésével hallgatóink a szakmai gyakorlat keretében minden évben megvalósítanak egy művészi projektet. Adott egy sajátos téma, amely alapján a hallgatók kisfilmekből álló összeállítást készítenek, és amelynek megvalósításában próbára tehetik fantáziájukat, tehetségüket, elsajátított szakmai tudásukat.

Ezek mellett az alábbi lista tartalmazza a tanszékünk oktatói által irányított egyéb olyan (több kisfilmet összefogó) projektet is, amelyeket a hallgatók csoportmunkában valósítottak meg.

2019. Kézdivásárhely - az udvarterek városa

Irányítótanár: Balogh Zsolt

2018. Küküllő menti mesék

Irányítótanár: Balogh Zsolt.

2018. Celluloid workshop a Sapientián: az elveszett magyar Drakula film remake-jének forgatása

Irányítótanár: Lakatos Róbert
2018 folyamán a Sapientia EMTE média tanszéke az Erdélyi Magyar Filmszövetséggel társulva celluloid filmes workshopot szervezett a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT támogatásával.
A forgatáson készült werkfotók a ide kattintva nézhetők meg.

 

2017. Kalotaszegi kalandok

Irányítótanár: Balogh Zsolt.

2016. Szamos-menti kastélyok

Irányítótanár: Balogh Zsolt.

2015: Szamos filmek

A Szamos folyó bemutatása volt a cél. A hallgatók igyekeztünk végigjárni a folyó melletti településeket is, de főleg a hol kicsi, hol naggyá duzzadó SZAMOSRA koncentráltak. Irányítótanár: Balogh Zsolt.

2014: Házsongárd

Ez a vállalkozásunk sikereként könyveljük el, hogy a Balogh Zsolt vezetésével megvalósuló nyári gyakorlatok befejezése után a Magyar Televízió is kedvet kapott a témára, és egy sikeres pályázat nyomán  megrendelt néhány HÁZSONGÁRD filmet Egyetemünktől, így sok ötletünk újra forgatva gazdaságilag sokkal könnyebb feltételekkel újra megvalósult TÓTH ORSOLYA gyártásvezető jelenlegi és volt hallgatóinkat összefogó irányító munkájának köszönhetően. A HÁZSONGÁRD ARCAI címmel elkészült film bemutatójáról itt látható televíziós tudósítás és interjú Tóth Orsolyával:

2013: Erdélyi templomok

A templomokat bemutató filmsorozatot nem a nyári gyakorlat keretében, hanem évközi gyakorlatokon forgattunk. Ezeket a templomfilmeket sikerült az MTV-ben is kilenc részben bemutatni, ahol a SAPIENTIA EGYETEM Művészeti Karát is megismerhette az érdeklődő, mert mind a kilenc részt KATÓ BÉLA, a Sapientia Alapítvány kuratóriumának elnöke, vezette be, ajánlva a magyar televízió nézőinek Egyetemünket. Irányítótanár: Balogh Zsolt.

2012: Rettegés

2012. Államadósság, éhséglázadások, természeti katasztrófák, az ACTA, ráadásul jön a Világvége. Ajjaj! Brrr. S akkor most mi lesz? Neked mi lenne az utolsó tetted, ha vészesen közeledne a Világvége? Ajaj. Rossz belegondolni is. Mert ugye van, aki szeretkezne, a másik pánikba esik és szeretné utolsó pillanatban megbánni egy életnyi bűnét, van olyan, aki nagyot zabálna, vagy mámoros állapotban ledobná magát egy szikláról. Legalábbis ez tűnik kézenfekvőnek. És az is egyértelmű, hogy a filmes utolsó pillanatáig alkot, vagyis filmet készít, vagy valami ilyesmit. Vagyis mesél. Valahogy így: Hol volt, hol nem volt, hetedhétországon is túl, volt ... az a bizonyos 2012-es év, amikor is szörnyű rettegés uralta a Földet. És a Földön volt egy kicsike kis filmes osztály, Kolozsváron, a SAPIENTIA EGYETEMEN, akik másodéves filmes diákokként kb. olyanok voltak, mint a második, azaz a középső királyfi a mesékben. Ami nem sokat jelent, csak úgy van és sosem győz. És a mesékben is csak néhány mondat szól róluk. Na, szóval ezek a középső királyfiak összefogtak és elhatározták, hogy szembenéznek a RETTEGÉSSEL. Versenybe szállnak az utolsó nap szerencsés kimeneteléért, Változtatni már nem tudunk rajta, de mennyivel jobb lenne, ha a mi RETTEGÉS MESEADAPTÁCIÓNK legalább egy előjáték lenne a megsemmisüléshez. De hogy is lehet túlszárnyalni a mesét, ami egyébként csupa horror, mert ugye levágják a sárkány fejét, nő helyette három, a legkisebb királylányt az apja odaadná minden jöttmentnek vagy a nagymamát széttépi a farkas.

Szóval játszhatunk felelőtlenül? Ha játszhatunk, az a filmkészítésben nagy szabadságot ad? Reméljük! Talán ezért is megéri, ha jön a világvége.....Bizonyíthatunk!

Fődramaturg: Bálint Ibolya

2010-2011: A "szerelem" éve

Miért a szerelem éve?

Ki nem álmodozik arról, hogy átélje ezt a különleges energiákat adó érzést, ami túlharsogja az értelem hangjait, és minden társadalmi norma fölé képes emelkedni.
Melyik alkotó nem keresi ezt az egyetlen gyógyító erőt, ami természetesen a legpusztítóbb is tud lenni, a legtöbb szorongást, fájdalmat adva elszenvedőjének.
Mi a titka annak, hogy ez az érzelmi vihar művészi képességet tud fejleszteni, felszínre hozza a tisztább, finomabb, érzékenyebb látását világunknak, a szépségesen bonyolult emberi kapcsolatoknak. Minden apró rezdülés telis tele a szerelemmel, csak meg kell látni, fel kell fedezni minden pillanatában az életnek, így önmagunkban (Nagy Zoltán: Sejtekig szerelmes), a barátságban (Moldovai Katalin: A barátkozás). különleges, akár titkos vonzalmakban (Bács Ildikó: Gazdag fiú, szegény lány), elfojtott ösztönökben (Bán Attile: Szufla) átélni a magányban(Szigeti László: Napló), vagy a végső búcsúban (Kis Hunor: Sokan voltunk), de követhető minden emberi -emberséges cselekedetünkben, amikor áldozatot hoz egyik, a másikért.
Mi lehetne más, az egyébként békés, túlságosan nyugalmas napjait élő SAPIENTIÁS diák dolga, mint felfedezni mindezt, különösen akkor, ha filmes-televíziós rivalda meghódítására készül. Meglátni, és megláttatni, érezni, és átérezni, megélni-átélni, és az átélés lehetőségét felkínálni, felfedeztetni a nagyérdeművel. Az irodalmi művek filmes adaptációival foglalkozó harmad éves diákok igen érzékeny tehetségükről adtak tanúbizonyságot, amikor Sánta Ferenc, Bodor Ádám, Márai Sándor, Jónás Tamás néhány írásában vélték felfedezni a titkot, ezt a meghatározó „sejtekig szerelmes" pillanatsort.

2009-2010: Az "arc" éve

A téma leírása:

„Titkos írás az arc, de annak, aki a kulcsát bírja, nyitott könyv."
Jókai Mór

Talán észre sem vesszük, hogy találkozásaink a másik ember arcvonásainak automatikus kutatásával indulnak. E paranoid pillantások segítenek eligazodni a legjobban a másik megismerésében. Micsoda ösztön ez, hogy ezt a „titkos írást" mindig megfejteni szándékozik az ember. Az arc a lélek tükre, zeng a közhely, pedig igaz, hiszen a villámgyorsan változó arckifejezések minden érzelmet elárulnak. Így válhat „nyitott könyvvé" a másik a szemünkben. Minden fontos, aminek arca van. Semmi sem idegen tőlünk, ami emberi...
A harmadévesek - televíziózás terén - elsajátított tudásának méltó összegzése lesz, ha ezt az évet az arcnak szentelik, annak kimerítő megismerésében kutakodnak kamerájukkal.
Irodalmi adaptációként magyar írásokat keresünk, de dokumentum, riport és egyéb filmek estén is kizárólag e vizuális sztereotípia a meghatározó.
A filmek műfaja lehet: kisjátékfilm, reklám, riport, és dokumentumfilm, wish, klip, megzenésített vers, tudományos ismeretterjesztés. (A terjedelem max. 5- 15 perc.)
A sok műfaj zanzája egyetlen televíziós film, melynek hossza 70-90 perc lehet.
Főszekesztő, dramaturg: Láng Orsolya

 

2008-2009: Sínen vagyunk!

Irányítótanár: Balogh Zsolt.

A téma leírása:

Élet a síneken, avagy a sínek élete.
Sínen lenni jó. Vagy mégsem?

Filmetűdök, dokumentumok, riportok, televízióra (is) alkalmazható irodalmi művek kerestetnek, az első-másod -harmadév tévés és filmes tananyagainak megfelelő stílusban, formában, aminek valóságtartalma ehhez a sejtelmesen csillogó erős acéldarabhoz kapcsolható, vagy éppen szimbolikája következtet a síneken történtekre. Szabad asszociációval is juthatunk ugyanehhez a tartalomhoz, hiszen a gondolat, hogy sínre kerülünk, gyakran kísért.

Ti már sínen vagytok?
Az elkészült kisfilmek közül néhány megtekinthető a Transindex TV gyűjteményében.

2007-2008: a Nyugat éve

A téma leírása:

A hallgatók a Nyugat című híres irodalmi lap százéves évfordulója alkalmából a lapban publikáló szerzők (Kosztolányi Dezső, Kaffka Margit, Babits Mihály, Kassák Lajos) korabeli verseit, novelláit és egyéb írásait dolgozták fel több kisfilmből álló összeállításukban.

Az elkészült filmek megnézhetők honlapunkon a tanszéki filmek között.

Irányítótanár: Balogh Zsolt.

 

2007 július: Főbűnösök

A téma leírása:

Hét kortárs szerző a hét főbűnről szóló hét novellájának adaptációja. A képpel, szóval és mulasztással elkövetett bűneikért penitenciát gyakorolnak a bűntársak: Both Rita és Kövendi Imola lustaságért, Kovács Anna és Csatlós Károly haragért, Püsök Botond és Péter Attila híúságért, Zágoni Bálint és Bertóti Attila irigységért, Kelemen Zsombor és Bántó Csaba fösvénységért, Oláh-Badi Levente és Kürti István bujaságért, Patrubány Csilla és Székely Róbert torkosságért. Vétlen: Horváth Emőke Ágnes. Megbocsátás és ítélet Balogh Zsolt (irányítótanár) és a nézők kezében.

2006-2007: Kalapos filmek

A téma leírása:

Az abszurd vagy egyszerűen csak játékos hangvételű filmecskék főszereplője: a kalap. Ehhez kellett asszociálni kis történeteket, helyzeteket. A feladat elvégzésében nemcsak harmadévesek, hanem másod- és negyedévesek is részt vettek.

Irányítótanár: Balogh Zsolt.

Beszámoló olvasható a filmek elkészüléséről a Transindex oldalán.

A filmekből megnézhetők a YouTube oldalán és a Transindex TV-ben:

Fazakas Gergely filmje

Patrubány Csilla filmjePüsök Botond filmje

Visky Sámuel filmje

2005-2006: Örkény egypercesek

A téma leírása:

A feladat Örkény egyperces novelláinak adaptációja.

A filmek elkészüléséről tudósítást közölt a Transindex.

Irányítótanár: Balogh Zsolt.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat