Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English
Magunkról /

Erdélyi Audiovizuális Archívum

Az egyesület fő célja az erdélyi és Erdélyhez kapcsolódó audiovizuális örökség megőrzése, az audiovizuális dokumentumok kutatásának, felgyűjtésének és szakszerű tárolásának a támogatása, valamint az örökség népszerűsítése különféle tevékenységek által (amelyek szorosan kapcsolódnak a Sapientia EMTE tanárainak és diákjainak kutatói vagy alkotói tevékenységéhez).

Alapító tagok: Buglya Sándor, Blos-Jáni Melinda, Tóth Orsolya, Mira Marincaș, Újvári Dorottya.

E-mail: transylvanian.av.archive@gmail.com

Az egyesület adatai:

Asociația Audiovizuală Transilvană

Cod de înregistrare fiscală: 36452490
Cont bancar: IBAN - RO 55 OTPV 2000 0101 2634 RO01 - OTP Cluj

Online katalógus: www.rekollekt.ro
Facebook

Rendezvények:

Az Erdélyi Audiovizuális Archívum debüt-kiállítása
2016. 10. 27-11.19.

A kiállítás három kolozsvári élettérnek a vizualizációját vizsgálja Orbán Lajos két világháború közötti fotóin és filmjein. A Kolozsvár főteréhez kapcsolódó panoramikus képeken és az utcai életképeken a nagyváros társadalmi rétegzettsége és a munka ideje jelenítődik meg. A Sétatéri képek a nyilvános és a privát közti átmenetet, a szabadidő lassabb tempóját idézik meg. A harmadik, családi házzal foglalkozó szekció az enteriőr fényképészet és a családi és művészi portrék révén kívánja szemléltetni azt ahogyan látott és láttatott az 1930-as évekbeli fotóamatőr.

A kiállításról szóló beszámoló itt olvasható.

A kiállítás katalógusa letölthető innen.

A látogatókat nov. 19-ig 10 és 18 óra között fogadjuk. Ahhoz hogy a fotókkal együtt kiállított filmek is be legyenek indítva, kérjük jelezd részvételi szándékodat a: blosmelinda@gmail.com emailcímen. Csoportok, iskolai osztályok látogatása esetén egyeztethetünk az irányított tárlatvezetésről is.

Az audiovizuális örökség világnapjának weboldala megtekinthető itt.

 

Műemlékek diákszemmel
2017. augusztus 14-20 (KMN)

Öt kolozsvári műemlék: Marianum, Mauksch-Hintz-ház, Óváry-ház, Sétatér, Státus-paloták. Archív fotókon keresztül mutatjuk be, hogy hogyan nézett ki a múlt, és hogy hogyan látják a 21. században a 20. századi történeteket és képeket öt iskola hallgatói: Brassai, Báthory, Református Kollégium, Kozmutza Flóra és Apáczai.
A Műemlékek diákszemmel kiállítás nagyban támaszkodik az ÖŐ-s csapatok vetélkedőn belül végzett kutatómunkájára, azonban túl szeretne mutatni az épületek történetének fotó alapú rekonstrukcióján azzal, hogy a 21. századi ember, a diákok szemszögéből mutatná meg azokat. A kiállítás előkészítését egy fotótörténeti workshop előzte meg, ennek során a diákok megismerhették az épületek történeteivel egykorú képrögzítő eszközöket és az archív fotók lelőhelyeit, valamint szó esett a képek szerzőiségéről és a felhasználási jogok problémáiról is. Egy második találkozás keretében az archív fotók kreatív felhasználásával foglalkoztak: felkeresték azokat a pontokat, ahonnan az archív képek készültek, újrajátszottak fotókat, kollázsoltak.
További infó a 2017-es KMN honlapján.

A kiállítás kurátorai: Blos-Jáni Melinda és Mira Marincaș.

A kiállítás képei több forrásból származnak: BBTE Egyetemtörténeti Múzeuma, Fortepan, Hintz család, Jancsó Miklós, Lupescu Radu, Kabay László örökösei, Kriterion Könyvkiadó, Minerva Fotóarchívum, Moisescu Emma, Octavian Goga Megyei Könyvtár, Orbán Lajos örökösei, Óváry Zoltán örökösei, Petőfi Irodalmi Múzeum, Szász (Demeter) Enikő.

Közreműködtek az Apáczai, a Báthory, a Brassai, a Kozmutza Flóra és a Református Kollégium csapatai, valamint Márton Attila és Kacsur Krisztina, a Sapientia EMTE film szakos diákjai.
Támogatók: Communitas Alapítvány, Sapientia EMTE Kolozsvári Kar.

Sajtóvisszhang:

Játszva hívja fel a figyelmet Kolozsvár képi örökségére az EAVA

mENTÉS mÁSKÉPP: műemlékeink diákszemmel

Értékteremtő értékmentés: fotótárlat

 

Privát Kolozsvár. Vetítés Orbán Lajos amatőr felvételeiből
2017. augusztus 16. (KMN) és október 7. (Filmtettfeszt)

Az Orbán Lajos kereskedő és amatőr fényképész mozgóképes munkáiból készült válogatás ritka kordokumentum, amely által a 20. század eleji Kolozsvár kel újra életre, egy polgár szubjektív szemszögéből.
Az első amatőröknek szánt CINE KODAK filmfelvevőgép 1923-ban került a piacra. Egy bemutatópéldánya Kolozsvárra, a fotótechnikai felszereléseket forgalmazó Kováts P. Fiai boltba is eljutott. Ezt a felvevőgépet vette néha használatba Schäfer László, a bolt tulajdonosa és Orbán Lajos, a bolt beszerzője. Az első, datálható filmfelvétel 1928. július 8-án készült, az első erdélyi cserkésztábor alkalmával a Mikes család magyarcsesztvei birtokán. Orbán Lajos az 1930-as évek közepéig örökítette meg mozgóképen Kolozsvárt és környékét, a fotós társaságát, családját és felcseperedő gyerekeit. Filmjeiből megtudhatjuk többek közt, hogy kik lakták be Kolozsvár főterét, a Sétateret, és hogy milyen volt közlekedni a konflisok és az automobilok korában.

 

A filmösszeállítás az Orbán és a Schäfer családok hagyatéka alapján készült.
Szerkesztette: Blos-Jáni Melinda. A néma felvételek vetítését zongorán kíséri: Kónya Eszter.
Kutatás: Blos-Jáni Melinda, Tóth Orsolya
A mozgóképek digitalizálása: Buglya Sándor, Tóth Orsolya, Filmtett
Vágó: Molnár Ferenc

Sajtóvisszhang: Emlékezés és önismeret

 

100 év karácsony: kolozsvári kép-történetek a 20. századból
Fotókiállítás, megnyitó: 2017. december 12.


A karácsonyfa állítás a 19. század második felében terjedt el szélesebb körben a városlakók körében, akárcsak a fotográfia. A fotográfia azonban csak a 20. század elején vált a családi otthonok részévé. Ettől kezdődően a családi együttlétet mindenki a maga módján képbe zárt fénnyel - tehát fényképen - örökítette meg.
A privát fotókat egybegyűjtő kiállítás kolozsvári történetekből építi fel a város 20. századi idővonalát, amely ugyan töredékes, de annál személyesebb. A képek adományozói ugyanis a fotó és a család történetét is megosztották a szervezőkkel. A kiállítás képei és történetei egy utazásra hívnak a város nyilvános és intim tereiben, a személyes emlékeken keresztül a város közös emlékezetében.

Kurátorok: Blos-Jáni Melinda, Mira Marincaș, Ferenczi Szilárd, Újvári Dorottya

Adományozók: Baczoni Gabriella, Balázs Annamária, Barazsuly Viktória, Dávid Adél, Felméri Ágnes, Fries Gerda Júlia, Gál Imre, Györffy Ildikó, Jablonovszki Ildikó, Jakab-Medvéssy Alice, Killyéni András, Kötő Emese, Leu Gabriella, Lupescu Radu, Orbán Lajos örökösei, Óváry Zoltán örökösei, Patrubány Csilla, Sorbán Angella, Szabó T. Attila, Tatár Zoltán, Tóth Gödri Iringó, Székely Sebestyén György, Szőcs Edgár, Szőke Éva, Szőke Enikő, Zsizsmann Ilona, Fortepan Online Archívum, Kriza János Néprajzi Társaság, Minerva Archívum, Petőfi Irodalmi Múzeum.

Támogatók, szakmai partnerek: Sapientia EMTE, Erdélyi Audiovizuális Archívum, Korzo, Erdélyi Krónika.

A Főtér.ro beszámolója a kiállításról és interjú Blos-Jáni Melindával:

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat