Universitatea Sapientia, Secţia Cinematografie, fotografie, media
Magyar | Română | English
Despre noi /

Asociația Audiovizuală Transilvană

Asociaţia are ca scop principal prezervarea patrimoniului audiovizual din Transilvania /legat de Transilvania/, susținerea activităților de cercetare şi arhivare profesională a audiovizualului, precum și popularizarea/promovarea acestui patrimoniu prin diverse activități strâns legate de proiectele științifice și artistice ale corpului didactic și a studenţilor Universităţii Sapientia.

Membri: Buglya Sándor, Blos-Jáni Melinda, Tóth Orsolya, Mira Marincaș

E-mail: transylvanian.av.archive@gmail.com

Datele asociației:

Asociația Audiovizuală Transilvană

Cod de înregistrare fiscală: 36452490
Cont bancar: IBAN - RO 55 OTPV 2000 0101 2634 RO01 - OTP Cluj

Catalog online: www.rekollekt.ro

Expoziția de debut al Arhivei Audiovizuale din Transilvania

Expoziția s-a deschis cu ocazia zilei mondiale a patrimoniului audiovizual în data de 27 octombrie.
Clujul vizibil este o expoziţie de fotografii reprezentând Clujul interbelic realizate de fotograful amator Lajos Orbán (1897-1972) ce s-a deschis în incinta clădirii Sapientia de pe Calea Turzii nr. 4 şi se poate vizita până pe 19 noiembrie.
Lajos Orbán a fost un fotograf amator, care începând din anii 1920 lucrase pentru magazinul de aparate fotografice Fii lui Kováts P. , era membru în societăți clujene legate de fotografie, participa la concursuri internaționale foto și susținea prelegeri la cursuri fotografice pentru începători. Fotografiile lui au fost create în spiritul fotografiei pictorialiste precum și al unui modernism mai obiectiv, arhitectural. Aceasta este prima expoziție dedicată exclusiv acestui fotograf care a încetat să creeze fotografii în anii 1940. Între timp fotografiile lui au devenit imagini de arhivă, imagini document, dar și resurse importante ale modului de vedere al omului transilvănean interbelic.


Prezentare în limba română: 18 noiembrie 2016.

Vezi și pagina web a zilei mondiale al patrimoniului audiovizual.

 

Monumente prin ochii elevilor
2017. 14-20 aug.

Expoziția prezintă 5 monumente din Cluj: Marianum (actualmente Facultatea de Litere), casa Mauksch-Hintz, salonul de literatură și artă Óváry, palatele Statusului romano-catolic și Parcul Central. Prin intermediul imaginilor de arhivă prezentăm patrimoniul construit al orașului, dar și modul în care aceste imagini pot reprezenta perspectiva omului din secolul 21. Expoziția se bazează pe cercetarea elevilor care au participat în programul ”Protectorii Patrimoniului - Adoptă un Monument”, dar prezintă și creațiile lor sureale și contemporane bazate pe imagini de arhivă.
Mai multe detalii la: http://magyarnapok.ro/2017/ro/events/event/monumente-prin-ochii-elevilor/

Curatori: Blos-Jáni Melinda és Mira Marincaș.

Sursele imaginilor de arhivă: Arhiva Minerva, Editura Kriterion, Fortepan, Muzeul de Istorie al Universității UBB, Muzeul de Literatură Petőfi, Biblioteca Județeană Octavian Goga, Radu Lupescu, precum și moștenitorii lui Zoltán Óváry, familiile Hintz, Kabay, Orbán și Szász (Demeter) Enikő, Moisescu Emma.

 

Clujul privat. Proiectie de filme de familie din Clujul interbelic
16. august și 7. octombrie 2017

Muzică live: Kónya Eszter
Redactor: Blos-Jáni Melinda
Montaj: Molnár Ferenc
Digitizare: Buglya Sándor, Tóth Orsolya, Filmtett

Primul recorder de film Cine KODAK pentru amatori a apărut pe piață în 1923. O copie demonstrativă a ajuns și la Cluj, la magazinul Kováts P. Fiai, care a vândut în principal echipamente de foto germane. Acest recoder a fost uneori folosit de László Schafer, proprietarul magazinului și Lajos Orbán (1897-1972), un fotograf amator, distribuitorul magazinului. Fotografiile sale au fost publicate de Salonul de Artă și au câștigat premii în competițiile internaționale de fotografie. Primul său film înregistrat a fost făcut pe 8 iulie 1928, cu ocazia primului jamboree de cercetași pe proprietatea familiei Mikes din Magyarcsesztve. Lajos Orbán a capturat Clujul și împrejurimile sale, prietenii fotografului, familia și copiii săi, până la mijlocul anilor '30. Din filmele sale, putem afla cine a populat Piața Unirii din Cluj, Parcul Central și cum s-a circulat în epoca birjelor și a automobilelor.

Compilația de filme a familiilor Schafer și Orbán a fost proiectată în cadrul Zilelor Filmului Maghiar Clujean, organizat de Fundația Tranzit și în cadrul Zilelor Filmelor Maghiare Filmtettfeszt, organizat de Filmtett.


Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat