Universitatea Sapientia, Secţia Cinematografie, fotografie, media
Magyar | Română | English
Procesul educaţional /

Erasmus+

Despre program

Programul care a fost denumit după umanistul german Erasmus din Rotterdam (1466-1536) a fost înființat în 1987.

Cel mai important element al Uniunii Europene în susținerea învățământului superior promovează activități precum mobilitatea studenților, mobilitatea cadrelor didactice, mobilitatea personalului instituțiilor de învățământ superior, proiecte internaționale multilaterale etc.

Programul Erasmus este considerat cel mai cunoscut și de succes proiect al Uniunii Europene. În ultimii 27 de ani numărul participanților din cadrul programului a depășit trei milioane.

În prezent, aproximativ 5% dintre studenții instituțiilor participante în proiect beneficiază de bursă Erasmus.

Erasmus+ este noul program de educare, formare, tineret și sport al Uniunii Europene, care se desfășoară între anii 2014 și 2020. În cei șapte ani în care se desfășoară, 4 milioane de oameni beneficiază de bursă (două milioane de studenți și 300000 de angajați). Bugetul pentru această perioadă este de 15 miliarde de euro, cu 40% mai mult față de perioada anterioară.

Începând cu anul universitar 2014/2015, în cadrul programului Erasmus+ sunt disponibile următoarele forme de mobilitate:

  • mobilități studențești de studii: minimum 3 luni, maximum 12 în cursul anului universitar curent
  • mobilități studențești, practică profesională: minimum 2 luni, maximum 12 pe perioada anului universitar în curs
  • mobilități ale cadrelor didactice: minimum 2 zile, maximum 2 luni (timpul alocat pentru transport este exclus din durata perioadei de mobilitate); este obligatorie susținerea a minimum 8 ore de curs (invitarea unui expert în întreprindere în scop educațional – în aceleași condiții ca și mobilitățile cadrelor didactice)
  • mobilități ale personalului administrativ: minimum 2 zile, maximum 2 luni (timpul alocat pentru transport este exclusdin durata perioadei de mobilitate)

În cadrul programului Erasmus+ pot participa acele instituții de învățământ superior, care obțin Carta Erasmus pentru învățământul superior. Aceasta asigură cadrul european pentru colaborare internațională la nivel universitar în cadrul programului Erasmus+. Apelul la propuneri pentru obținerea Cartei este lansat anual. Din momentul în care este primită, aceasta este valabilă pentru întreaga perioadă de desfășurare a programului.

Studenții, cadrele didactice și personalul administrativ ai Universității Sapientia pot participa la diferite mobilități Erasmus începând cu anul universitar 2013/2014, an în care universitatea a obținut acreditarea instituțională și dreptul de a participa la mobilități ale programului.

Mai multe informații cu privire la programul Erasmus+ se pot găsi pe pagina Comisiei Europene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contact:

Coordonator Erasmus al Facultății

Zöld Zsuzsa: kv.erasmus@kv.sapientia.ro

Coordonator Erasmus al Universității

Páll Zita: erasmus@sapientia.ro

 


Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat