Universitatea Sapientia, Secţia Cinematografie, fotografie, media
Magyar | Română | English
Cercetare /

CENTRUL DE CERCETĂRI ÎN INTERMEDIALITATEA CINEMATOGRAFICĂ ȘI CULTURA VIZUALĂ

OBIECTIVE

Cuvintele cheie pe care le-am ales, intermedialitatea cinematografică și cultura vizuală, definesc sfera mai restrânsă și mai largă a obiectivelor noastre de cercetare.
Domeniul nostru specific se situează într-o secțiune transversală a studiilor de film și a studiilor media: ne propunem cercetarea teoretică și analiza intermedialității cinematografice. Scopul nostru este de a studia modalitățile prin care mediile de comunicare interacționează în cadrul imaginilor în mișcare și modalitățile prin care cinemaul absoarbe trăsăturile și reprezentările celorlalte arte, angajându-le într-un dialog productiv. De asemenea, suntem interesați să observăm noi forme de imagini în mișcare care creează noi experiențe culturale în era digitală precum și în „turnura cinematografică" în artele vizuale contemporane. În opinia noastră, analiza strategiilor estetice variate ale intermedialității cinematografice relevă diverse forme senzoriale și intelectuale de reflexie asupra unor probleme importante ale condiției umane, artei, societății și ale istoriei.
În același timp, un obiectiv important al centrului este de a studia, într-un sens mai larg, domeniile adesea interconectate ale culturii vizuale (inclusiv filmul, fotografia, televiziunea și mass-media digitală) în contextul lor istoric și geografic specific, cu o atenție specială la fenomenele est-europene. Gama cercetărilor noastre se extinde de la analiza produselor media până la analiza proceselor de producție și recepție.
În cadrul activității noastre universitare, conectăm activitățile de cercetare și educație și încurajăm proiectele artistice care leagă practica și cercetarea. Ne străduim să menținem un dialog continuu cu alte centre de cercetare, societăți științifice și o rețea internațională de cercetători care lucrează în domenii similare.

ACTIVITĂȚI

CONSILIU CONSULTATIV

RAYMOND BELLOUR, teoretician de film, Profesor Emeritus de Cercetare la Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), Paris (Franța)
MARTINE BEUGNET, Profesor de Studii Vizuale, Université Paris Diderot (Franța)
STEVEN JACOBS, Profesor de Istoria Artei,  Universiteit Gent (Belgia)
LÚCIA NAGIB, Profesor de Film, University of Reading (Marea Britanie)
LAURA MULVEY, teoretician de film, Profesor la Birckbeck, University of London (Marea Britanie)
JOACHIM PAECH, Profesor Emeritus, Universität Konstanz (Germania)
BRIGITTE PEUCKER, Profesor de Film și Studii Media, Yale University (SUA)
MARION SCHMID, Profesor de Literatură Franceză și Film, The University of Edinburgh (Marea Britanie)

CONEXIUNI INTERNAȚIONALE

University of Edinburgh (UK), Film and the Other Arts: Intermediality, Medium Specificity, Creativity International Research Network
University of Reading (UK), Centre for Film Aesthetics and Cultures (CFAC)
Linnaeus University (Sweden), Centre for Intermedial and Multimodal Studies (IMS)

INSTITUȚII PARTENERE

Transylvanian Audiovisual Archive
Filiala din Cluj a Academiei Maghiare de Știinte, Comisia de Media și Comunicații

AFILIAȚII

International Society for Intermedial Studies (ISIS),European Network for Cinema and Media Studies (NECS), Hungarian Association for Film Studies

 

EVENIMENTE

22 iunie 2021: INTERMEDIALITY AND WORLD CINEMA - workshop internațional în limba engleză.

 

REZULTATE RECENTE

Cărți publicate:

 

The Picturesque: Visual Pleasure and Intermedilaity

Vol.19 (2021) of our journal, Acta Universitatis Sapientiae, Film and Media Studies

A selection of essays written after the international conference organized with the same title by the Sapientia Hungarian University of Transylvania in Cluj-Napoca, Romania, on the 25th and 26th of October 2019, within the framework of the research project CNCS-UEFISCDI, project nr. PN-III-ID-PCE-2016-0418).

 

Două interviuri cu LAURA MULVEY:

Reflexii după  Conferința "Picturesque"

Despre cum a devenit teoretician de film și autor de filme

Fișier:Facebook icon.svg - Wikipedia File:YouTube social white circle (2017).svg - Wikimedia Commons File:Instagram logo 2016.svg - Wikipedia


Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Természettudományi és művészeti kar, Kolozsvár
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Weblap.ro – Professzionális weblapkészítés