Universitatea Sapientia, Secţia Cinematografie, fotografie, media
Magyar | Română | English

Despre noi /

Atelierul tinerilor cineaşti

„Atelierul" a fost înfiinţat în seara zilei de 16 octombrie 2008, în jurul orei 21 şi 23 minute în cafeneaua din Cinematograful Victoria. Ideea unui astfel de atelier s-a conturat astfel: studenţii de la Universitatea Sapientia, secţia Fotografie, cinematografie, media să constitue o comunitate de creaţie în care să-şi găsească locul alături de studenţii actuali şi absolvenţii universităţii. În deosebi după terminarea anilor universitari am văzut necesitatea unui astfel de atelier, deoarece nu mai avem la îndemână posiblităţile de a face un film pe care le-am avut în universitate.

Atelierul este deschis tuturor studenţilor şi cadrelor didactice de la Universitatea Sapientia. La întâlnirile organizate discuţiile sunt moderate de fiecare dată de persoane diferite. În studioul din strada Deva proiectăm şi dezbatem filmele noastre, discutăm despre scenarii şi dacă suntem prea mulţi deschidem şi geamul câteodată...

În general şedinţele se ţin din două în două săptămâni, marţi seara de la ora  8, dar în funcţie de vacanţe sau sărbători această dată se poate schimba, de aceea şedinţele următoare sunt anunţate dint timp pe listele de e-mail ale universităţii.

Este în curs şi înfiinţarea Atelierului în formă legală, domnul profesor dr. Buglya Sándor se ocupă de problemele juridice în acest sens. În cazul în care Atelierul va exista şi oficial vom avea noi posibilităţi de a face filme şi eventual atelierul va primi numele de "Atelier Szőts István," dar până atunci să-l numim simplu „Atelierul."

 

Evenimente propuse pentru anul de studiu 2021-22:

  • Continuăm cu proiecțiile din istoria filmului maghiar în primul semestru, și cu discuțiile despre filmul maghiar contemporan în al doilea semestru.
  • În octombrie debutează și clubul de film Filmio al Institutului Național de Film, Budapesta.

 

Evenimente organizate în anul de studiu 2020-2021:

  • Din cauza restricțiilor pandemice am oferit posibilități de discuție online în cadrul proiecțiilor din istoria filmului maghiar Magyar Filmtörténeti Vetítéssorozat a Sapientia EMTE-n (ianuarie 2021-decembrie 2021), și în cadrul clubului de film despre filmul maghiar contemporan Magyar Egyetemi Filmdíj (februarie 2021-mai 2021).

 

Evenimente organizate în anul de studiu 2019-2020:

 

Evenimente organizate în anul de studiu 2017-2018:

 

 


Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat