Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English
Magunkról /

Fiatal Filmesek Műhelye

„A Műhely" eredetileg 2008. október 16.-án este 9 óra 23 perc környékén alakult meg a Győzelem mozi emeleti kávézójában. A műhely gondolata több formában több személy fejében megfogant, a cél ugyanaz volt: a Sapientiás média szakos hallgatók egy alkotói közösséget képezzenek attól függetlenül, hogy hányadévesek, vagy befejezték-e az egyetemet. Főként az egyetem befejezése után értékelhetjük igazán egy ilyen műhely létezését, amikor gyakorlatilag minden lehetőség megszűnik, hogy filmes elképzeléseinket megvalósítsuk. A Műhely első ülésein a Déva utcai stúdióban leforgatott filmeket néztünk meg, forgatókönyveket beszéltünk meg (és ha sokan voltunk, időnként kinyitottuk az ablakot). Általában kéthetente, kedden este 8-kor kezdődtek a műhelyek, de ez függött a vakációktól, ünnepektől is, ezért mindig előre jeleztük a média szak levelező listáján, hogy mikor lesz a következő műhely és mi lesz a program.

Pár éves aktivitás után a Műhely gyakorlatilag megszűnt. Az új, Tordai úti épületbe költözés után ismét felmerült az az igény, hogy legyen egy ilyen önképzőkör jellegű intézmény, amely egybefogja a jelenlegi és a volt diákok kezdeményezéseit, segíti szakmai kibontakozásukat.

A Fiatal Filmesek Műhelyének újraalakuló ülésére 2014. június 16-án, hétfőn délután 16 órától került sor a Sapientia Tordai úti épületének aulájában. A rendezvényre Zágoni Bálint, az eredeti ötletgazda jelenlétében került sor, de az eseményen a jelenlegi hallgatók mellett részt vett a Filmművészet, Fotóművészet, Média szak több végzett diákja is. A megfogalmazott célok szerint, a Filatal Filmesek Műhelye egy olyan - legalább havi redszerességgel jelentkező - filmműhely szerepét szeretné a továbbiakban betölteni, amely összefogja a szak filmek készítésében leginkább érdekelt jelenlegi és végzett hallgatóit. A filmtervek bemutatása és megvalósítása körül kialakuló tapasztalatcsere a jelenlegi diákok számára az önképzés és a kapcsolatteremtés lehetőségét hordozza, a végzett diákok számára pedig elsősorban mindeddig meg nem valósult filmterveik számára nyújthat forgatási lehetőséget. A műhelyben a Média tanszék részéről biztosított a tanári jelenlét, és olyan szervezeti egységeknek a Fiatal Filmesek Műhelyéhez kapcsolásáról is szó esett, mint a Corvin Film Egyesület, a szak alakulóban levő saját filmegyesülete. Megtörtént a tagság feltételeinek megállapítása és a (tanár és diák) vezetőség megválasztása is.

A 2019-2020-as tanévben szervezett események:

A 2017-2018-as tanévben szervezett események:

 

 

 

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat