Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Szederkényi Olga lesz a Fiatal Filmesek Műhelyének vendége
2024.03.16. 13:03

A díjnyertes dokumentumfilm rendező legújabb munkáját, a Böll közlegény megmentése c. dokumentumfilmet látjuk vendégül a Sapientia EMTE Média Tanszékén a Fiatal Filmesek Műhelye keretében, március 21-én, 18:00-tól.
Böll közlegény megmentése
(53 perc, dokumentumfilm)
Heinrich Böll a német hadsereg tizedeseként 1944 nyarán Sepsiszentgyörgyön, Debrecenben és Szentesen lábadozott, miután a jászvásári csatában súlyosan megsebesült. Mindennap írt feleségének, Annemarie-nak. Ezek az intim, őszinte vallomások megmaradtak. A filmben tárgyalt időszakban történt a normandiai partraszállás, Magyarországról elvitték a zsidókat és von Stauffenbergék megpróbálták megölni Hitlert. Ezekről mind tudósít Böll. A film azt vizsgálja, mit adott hozzá ez az időszak a későbbi Nobel-díjas író humanista és pacifista világképéhez. Történelem alulnézetből.

Szederkényi Olga újságíró, dokumentumfilmes. Az erdélyi arisztokrácia diszkrét bája című dokumentumfilm-sorozat rendezője. A Pázmány Péter Egyetem Állam-és Jogtudományi karán szerzett jogász diplomát. 2004–2006 között a Magyar Televízió brüsszeli tudósítója volt. A párizsi külvárosi lázongásokról készített dokumentumfilmjéért Kamera Hungária díjat nyert (2006) és ő lett az Év Médiaszemélyisége. 2006–2007 között a belga Alfacam-Euro1080 cégnek készített riport-dokumentumfilmeket Európa 19 országában. 2008–2012 között a Magyar Rádió külpolitikai szerkesztője, kulturális riportere volt. Munkájáért 2011-ben Sajtó Nívódíjat kapott. 2012 óta szabadúszó újságíró, szerkesztő, dokumentumfilmes, műfordító.

 


 

A rendezvény minden érdeklődő számára nyitott.

 

Helyszín: Sapientia EMTE, Kolozsvári Kar, Tordai úti épület, Aula
Időpont: 2024. március 21. 18:00
Támogatók: Sapientia EMTE, Kolozsvári Akadémiai Bizottság

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat