Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Filmek, fotók / Fotók, kiállítások / |

MONOSTOR - fotófilmes doku-installáció

A mesteris hallgatók fotót és filmet ötvöző installációja.
Bemutató a FIRST CUT keretében: 2017. június 23.

Állóképek egy fotófilmes installációból, melyet a Sapientia EMTE filmtudomány mesterképzőjének II. éves hallgatói készítettek A film és a többi művészet c. tantárgy keretében 2016-17-ben.

Kitalálta, filmezte: AMBRUS EMESE, ANTAL SZABOLCS, BALLA ZOLTÁN, HOLHOS FANNI, MÁRTON LÁSZLÓ. Közreműködött: Major Lajos, Székely Előd.

Irányítótanár: Pethő Ágnes.

Koncepció: A monostori városrész egykori kertekből, és lakóházakból álló kerülete ma már blokkrengeteggé és garázssorokká lett, azonban a benne élő emberek semmit nem változtak. Ugyanolyan egyszerűséggel élik mindennapjaikat, mint az ország bármelyik kisebb településén és próbálják az őket körülvevő beton és ócskavas rengeteget lakhatóvá tenni, saját ízlésükre formálni. Ez az építészeti eklektikusság, az egymás mellett élés és lakás az, amiben próbáltunk esztétikai tartalmat találni.
Installációnk statikus, fotószerű mozgóképek és fényképek ötvözése, így próbáljuk érzékeltetni a nagyvárosok külkerületeiben megállt időt, illetve a mai ember lakókörülményeinek sokszínűségét, hogyan lesz valamiféle igazán élhető dolog az általunk gyakran lebecsült betonfalakból.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat