Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Május 25-27 között lezajlott a tanszék rendezésében AZ ÉRZÉKEK MOZIJA című nagyszabású nemzetközi konferencia
2012.06.03. 20:22

A film- és médiatudományi konferenciasorozat 1998-ban indult, a BBTE Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén a film iránt érdeklődő diákok részvételével. A Sapientia EMTE filmművészet, fotó, média szakának indulása óta, a legutóbbi nyolc kiadás már a Sapientia EMTE égisze alatt zajlott, évről évre egyre több érdeklődőt vonzott és a rendezvény nemzetközivé bővült.

Az érzékek mozija téma a digitalizáció nyomán a mediális egységesedést hangsúlyozó elméletekkel szemben kínált alternatívát, a médiumok átalakulásával megsokszorozódó találkozási terekre és élménytípusokra hívta fel a figyelmet. A felhívás a test mozija, a haptikus képek (Laura U. Marks), az érzékelés logikája (Deleuze), az érzékelhető felosztása (Jacques Ranciere) és érzéki tudományosság (Paul Stoller) fogalmait és szerzőit dobta be hívószavakként, amelyek csábítónak bizonyultak. A vonzerőt tovább növelte az is, hogy a könyveivel az érzékelést és a kulturális hátteret kapcsolatba hozó Laura U. Marks (The Skin of the Film: Intercultural Cinema, Embodiment, and the Senses, 2000; Touch: Sensuous Theory and Multisensory Media, 2002; Enfoldment and Infinity: An Islamic Genealogy of New Media Art, 2010) meghívott előadóként személyesen is részt vett a konferencián, és emelte annak színvonalát.

A konferencia nyitó előadását tartó Yvonne Spielmann szintén nemzetközileg ismert szakembere az intermediális jelenségek, a videóesztétika, az újmédia művészet kutatásának (a University of the West of Scotland New Media tanszékének vezetője, ismertebb munkái: Intermedialität: Das System Peter Greenaway, 1998; Video: The Reflexive Medium, 2010; Hybridkultur, 2010).

Yvonne Spielmann (Pethő Ágnes fotója)
Laura Marks (Dorel Găină fotója)

A fentiek következtében a rendszerint kétnapos esemény idén három naposra bővült a konferenciára jelentkező előadók magas számának köszönhetően (a jelentkezők száma 110 körül mozgott). A megszokottnál hosszabbra nyúlt rendezvény azonban nemcsak mennyiségi bővülés volt, hanem a konferencia igazi nemzetközi eseménnyé duzzadását is jelezte. A romániai és a magyarországi médiaszakembereken kívül a konferenciára jelentkeztek a világ minden táján kutató szakemberek (Svédország, Finnország, Norvégia, Anglia, Portugália, Spanyolország, Hollandia, Olaszország, Németország, Lengyelország, Brazília, Törökörszág, Ausztrália, Szingapúr, Tájföld, Új Zéland, Amerikai Egyesült Államok)

Közel 20 országból érkeztek résztvevők a világ minden tájáról (Dorel Găină fotója)

A konferencia előadásainak témakörei között helyet kapott a vizuális médiumok érzékelése (intermedialitás, interszenzualitás és interaktivitás), az „attrakció mozija" (a haptikus képektől a 3D-moziélményig), a kultúra, etnicitás, nemiség érzékelése a filmekben, valamint a filmtörténet az érzékeken keresztül (az érzékelésre és érzelmekre épülő mozi paradigmái).
Összességében a rendezvényt sikeresnek tekinthetjük, amely tükrözi a Sapientia EMTE Média Tanszékének médiaelméleti elkötelezettségét, tájékozottságát, de ugyanakkor a konferenciasorozat nemzetközi kutatói fórummá való emelkedését is.

A KONFERENCIÁN KÉSZÜLT FOTÓK ITT TEKINTHETŐK MEG. (A fotókat  Balázs Csaba, Boné Ferenc, Dorel Găină, Lőrincz Loránd, Major Lajos, Molnár Ferenc, Pethő Ágnes, Szász Barna, Székely Előd, Tóth Orsolya, Veiszenbacher Tibor készítették.)

A konferencia előadásai részben a tanszék angol nyelvű nemzetközi folyóiratában, az Acta Universitatis Sapientiae. Journal of Film and Media Studies-ban, részben, remélhetően egy önálló kötet formájában fognak megjelenni.

A konferencia programját színesítette a Média Tanszék diákjainak rendhagyó fotókiállítása is: elmozdítható, kézbe vehető és a konferencia emlékeként hazavihető, képeslap formájú fotóikkal a konferencia második napján lepték meg a résztvevőket. A fotók a "Valós képek egy képzelt filmből" címet viselték és a konferencia helyszínén található székeken és asztalokon szétszórva lehetett megtekinteni őket.

Fotókiállítás székeken (Pethő Ágnes fotója)

A rendezvény relevanciáját a már megjelent beszámolók is jelzik: Margitházi Beja: Terítéken az érzékelő test

Tóháti Zsuzsa: Az érzékek mozija - Cinema of Sensations. 14. Film- és Médiatudományi Konferencia Erdélyben. Kolozsvár, 2012. május 25-27.

Angol nyelvű beszámoló fog megjelenni a Scope Online Journal folyóiratban is.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat