Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Volt Sapientiás diákok nyerték az Átláccó Fesztivál fődíját
2011.12.14. 10:00

A videópályázat fődíját, amelyet a Transparency International hirdetett meg, Oláh Badi Levente és Szén János közös rendezése nyerte el.

A Transparency International Magyarország (TI), a DocuArt és az Indavideó pályázatot hirdetett rövid dokumentumfilmek készítésére a korrupció témájában. A pályázatra legfeljebb 10 perces, korrupciós ügyeket bemutató filmeket, illetve riportfilmeket vártak. Az alkotásokat a Korrupcióellenes Világnap alkalmából mutatták be a Gödör Klubban rendezett fesztiválon.

A pályázatra közel 60 film érkezett. A zsűri a dokumentumfilmeket emelte ki, de sok ötletes alkotás érkezett fikciós, animációs műfajokban is.

A fődíjat Oláh-Bandi Levente és Szén János nyerték Szigorúan ellenőrzött vonatunk című filmjükkel.

A DocuArt-ot Füredi Zoltán képviselte, aki a zsűri munkájában vett részt. Így értékelte a látottakat: "Arra kellett rájönnünk, hogy ez egy nagyon fontos téma, és nagyon nehéz. Különösen nehéz róla dokumentumfilmet készíteni, mert az emberek nehezen beszélnek róla. Így aztán sokszoros öröm volt látni, hogy a fesztiválra 58 filmet küldtek az alkotók, összesen, ebből 17 dokumentumfilm volt! Jórészt riportfilmek születtek, amelyek véleményeket közvetítenek, és oknyomozó riportok, amelyek megpróbálnak kideríteni valamit. Itt kell megjegyeznem, hogy alighanem új műfaj született a pályázat kapcsán, ez pedig a riportalanyok nélküli riportfilm műfaja! Egy biztos, nagyon nehéz találni riportalanyt, aki felvállalja hogy vesztegetett vagy őt vesztegették. Így olyan film, amely egy konkrét korrupciós helyzetet, esetet mutat be, nagyon kevés. Ezeket szívem szerint, mind díjaztam volna."

Forrás: Filmtett

 

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat