Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

100 év karácsony. Kolozsvári kép-történetek a 20. századból
2017.12.08. 10:00

Megnyitó: dec. 12., kedd. 18. óra
Helyszín: B. épület, 1. emelet
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A karácsonyfa állítás a 19. század második felében terjedt el szélesebb körben a városlakók körében, akárcsak a fotográfia. A fotográfia azonban csak a 20. század elején vált a családi otthonok részévé. Ettől kezdődően a családi együttlétet mindenki a maga módján képbe zárt fénnyel – tehát fényképen – örökítette meg. Míg a karácsonyi ünneplés koreográfiája erőteljesen a hagyományokra épül, és többé-kevésbé változatlan forgatókönyv szerint ünnepeljük, addig a fotográfia az újítások médiuma, amelyiknek technológiája és a fényképezés szokása számos fordulatot vett a 20. század során. Emellett a családokat, a mindennapi életet sem kímélte az idő: a “nagy” történelem ott bújkál minden 20. századi élettörténetben, sőt olykor nagy történelmi fordulatokra épp a karácsonyi időszakban került sor.

A privát fotókat egybegyűjtő kiállítás kolozsvári történetekből építi fel a város idővonalát. Ez az idővonal töredékes ugyan, de annál személyesebb, és kollektív módon, a városlakók segítségével állt össze. Képeket gyűjtöttünk, és megkértük az adományozókat, hogy meséljék el a karácsonyi fotó vagy a család történetét. A karácsonyi képek sorozatában az ünnep ismétlődő kellékei, díszei a ciklikus időtapasztalatot jelenítik meg, míg a háttérben megfigyelhető tárgyi világ és a képleírásokban bemutatott emberi sorsok, életutak az idő kérlelhetetlen linearitásával szembesítenek.

A kiállítás képei és történetei egy utazásra hívnak a város nyilvános és intim tereiben, a személyes emlékeken keresztül a város közös emlékezetében.

Kurátorok: Blos-Jáni Melinda, Mira Marincaș, Ferenczi Szilárd, Újvári Dorottya

Adományozók: Baczoni Gabriella, Balázs Annamária, Barazsuly Viktória, Dávid Adél, Felméri Ágnes, Fries Gerda Júlia, Gál Imre, Györffy Ildikó, Jablonovszki Ildikó, Jakab-Medvéssy Alice, Killyéni András, Kötő Emese, Leu Gabriella, Lupescu Radu, Orbán Lajos örökösei, Óváry Zoltán örökösei, Patrubány Csilla, Sorbán Angella, Szabó T. Attila, Tatár Zoltán, Tóth Gödri Iringó, Székely Sebestyén György, Szőcs Edgár, Szőke Éva, Szőke Enikő, Zsizsmann Ilona, Fortepan Online Archívum, Kriza János Néprajzi Társaság, Minerva Archívum, Petőfi Irodalmi Múzeum.

Támogatók, szakmai partnerek: Sapientia EMTE, Erdélyi Audiovizuális Archívum, Korzo, Erdélyi Krónika.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat