Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / Hírek / |

A Balassi Intézet meghívására Bukarestbe utazott a Látható Kolozsvár kiállítás,
2020.11.09. 00:28

amelyet Blos-Jáni Melinda és Mira Marincas állított össze.
A Balassi Intézet a járványügyi előírások betartásával szervezte meg a 14. bukaresti magyar filmhetet. Ennek nyitórendezvényeként hívták meg az eredetileg az Erdélyi Audiovizuális Archivum indulása alkalmára szervezett 2016-os kiállításunkat, melynek anyagából fotóalbum is készült az Exit kiadó gondozásában.
Orbán Lajos (1897–1972) a két világháború közötti Kolozsvár tehetséges fotósa volt.
A kiállítás három kolozsvári élettérnek a vizualizációját vizsgálja Orbán Lajos fotóin és filmjein. A Kolozsvár főteréhez kapcsolódó panoramikus képeken és az utcai életképeken a nagyváros társadalmi rétegzettsége és a munka ideje jelenik meg. A sétatéri képek a nyilvános és a privát közti átmenetet, a szabadidő lassabb tempóját idézik. A harmadik, családi házhoz kapcsolódó tér az enteriőr fényképészet és a családi és művészi portrék révén kívánja szemléltetni azt, ahogyan látott és láttatott az 1930-as évekbeli fotóamatőr.
A kiállítás megnyitója 2020. nov. 8-án 17 órakor volt, amelyen az intézet részéről Kósa András tartott beszéddet, valamint a kiállítás kurátorai, Az eseményen jelen volt Blos-Jáni Melinda, a hagyaték kutatója, Mira Marincaș fotóművész, Lakatos Mihály asszisztens, és Nagy Péter, az EXITkiadó igazgatója is.
A kiállítás december 4-ig látogatható.

Partner: Sapientia EMTE, Filmtett, Cholnoky Jenő Földrajzi Társaság, Balassi Intézet
Támogató: Communitas Alapítvány

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
A kiállítás megnyitójáról és az installációról készült bemutató videó.
Mira Marincaș fotóriportja:

Fișier:Facebook icon.svg - Wikipedia File:YouTube social white circle (2017).svg - Wikimedia Commons File:Instagram logo 2016.svg - Wikipedia

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Természettudományi és művészeti kar, Kolozsvár
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Weblap.ro – Professzionális weblapkészítés