Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál 2023
2023.11.03. 15:37

Az idén is jelen voltunk a szolnoki filmfesztiválon.

Október 17–22. között került megszervezésre a szolnoki ATAFF filmfesztivál idei kiadása, ahol a főszerepet ezúttal is a film és a látványtervezés kombinációja kapta.

Külön öröm számunkra, hogy az idén két vizsgafilmünk is bekerült a fesztivál versenyprogramjába: Orbán Orsolya Kedves órákja, valamint Török Előd Missing Light-ja.

Továbbá, hallgatóink Salamon Orsolya gyártásvezetőnk vezetésével jelen is voltak a fesztiválon, ahol a lokális és globális filmkínálat megtekíntése mellett mesterkuzrusokon, kerekasztal beszélgetéseken, illetve tematikus előadásokon is részt vettek. A következőket mesélték a fesztiválról:

Bartha Zsombor (FFM1): „Kedd reggel Szolnok városának irányába indultunk a kolozsvári vasútállomásról. Nem az első alkalmam volt filmfesztiválon vagy éppen Szolnokon, de így sem volt ötletem, hogy mire számíthatok majd az ATAFF-on. Érkezéskor örömmel foglaltam el a már ismerős Tiszaligeti »táborhelyet« és rögtön utána futottunk is elfoglalni az elkövetkező hét második otthonát, a TISZApART mozit. A megnyitón hatalmas vendégszeretetben és gyönyörű műsorban volt részünk, ami után már rögtön meg is néztük a fesztivál egyik leghosszabb versenyfilmjét. Ezután csak egymás után futottak a napok, rengeteg jó filmet láttunk, gyakran beültünk a diákfilmekre is és sokat beszélgettünk egymás között is a látottakról. Az elmúlt héten jobban megismerhettem azt a hat embert akiket a tantermekben soha nem tudtam volna ennyire megismerni és rengeteg tapasztalatot és tudást tudtam kapni tőlük és a fesztiválon résztvevőktől, amiket a jövőben tudok hasznosítani. Egy meghatározó élmény volt »beköltözni« egy moziba és még jobban megismerni a szakmát. A záróünnepség egy gyönyörű szimfonikus előadással és egy díjátadóval záródott és másnap visszaindultunk Kolozsvárra. Egy történésekben gazadag hét volt, hálás vagyok, hogy részese lehettem.”

Eröss Henrietta (FFM3): „Ez az egy hét Szolnokon egy tömör, zsúfolt időszak volt, de ezzel szemben az egyik legkedvesebb emlékem lesz. Első alkalommal történt meg, hogy nem önkéntesként mentem egy filmfesztiválra, és furcsa volt átélni, hogy mások kezében láttam a kamerát, a mikrofont, nekem meg csak annyi volt a dolgom, hogy filmeket nézzek és jól érezzem magam. Nem mondom, hogy nem volt nehéz azt a sok tartalmat és történetet észben tartani, feldolgozni, viszont nagyon izgalmas volt látni ezeket a különböző európai országokból érkező alkotásokat. A filmek megbeszélése után egyértelműen sor került a filmek elemzésére is. Ezeket nem csak egymás között, ismerőseinkkel tettük meg, hanem a többi egyetem vendégdiákjaival. Egy nyitott, végtelenül értelmes csapatra találtunk, akikkel élmény volt eltölteni ezt a hetet. Örömmel mondhatom el, hogy új barátokra, munkatársakra és koncepciókra leltem.”

Farkas Ágnes Anna (FT2): „Az ATAFF-on töltött néhány nap jó élmény volt, minden évben az. Szolnok barátságos közege, a nyári ősz utolsó napjai, a folyamatos mozizás, az ismerkedés, a késő reggeli kávézások filmre sietve, a turisztikai központ tábori körülményei mind mind hozzátesznek a fesztivál hangulatához. Jó filmeket nézni, mi több, új filmeket és diákfilmeket - mindig jó érzés látni, hogyan dolgoznak mások, más egyetemk hallgatói. Az ATAFF találkozások, újra találkozások helyszíne számomra, a Tisza Mozi pedig egyfajta filmes törzshelyként funkcionál ebben a pár napban - ezt a fesztiálon mindenki tudja, és ez még értékesebbé teszi a közös filmélményeket.”

Kuglis Albert István (FFM1): „Egy frappáns 6 nap, egy élmény, egy filmfesztivál, egy filmesnek való fesztivál - egy nem nagy valami város egy szuper emlékként maradt meg; remek szállással, remek ennivalóval, csodás filmekkel. Nagyon jó volt ott lenni a moziban és csak azt csinálni amit eleve szeretünk. Voltak napok amikor délig aludtunk és voltak olyanok is hogy 13 órán át egy moziban ültünk és csak néztük és néztük a filmeket arra gondolva hogy egy nap akár a saját produkciónkat fogjuk ott látni. Tanultunk úgy a jó mint a rossz filmekből, lehetőségünk volt egyes rendezőkkel is beszélni, a vetítések után pedig egy-egy koncert várt ránk; bőséges tapasztalatokkal, élményekkel távoztunk és nem utolsó sorban sokkal erősebb kapcsolatokkal úgy más filmesekkel mint egymás közt.”

Surinás Tamás (FFM1): „Az ATAFF filmfesztiválon töltött idő szakmailag rengeteg tanulsággal szolgált számomra, hiszen több műfajban néztem olyan filmeket, amelyeket magamtól nem biztos, hogy megnéznék, perspektívát adott, hogy hol tart a jelen filmkészítés (leginkább a fiatal művészeknél gondolom fontosnak) és lehetőséget adott szakmai kapcsolat kiépítésére többnyire szaktársakkal, Sapientiás hallgatókkal, de más hallgatókkal, szervezőkkel és alkotókkal lehetőség kihasználás függvényében.”

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat