Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Archívum mozgásban címmel nyílt kiállítás az Aula előterében
2018.11.17. 22:26

A tanszékünkhöz kapcsolódó Erdélyi Audiovizuális Archívum idei projektje keretében a 200 éves kolozsvári sportélet vizuális emlékezetét dolgozta fel.

Archívum mozgásban. A kolozsvári sportélet vizuális emlékezete - kiállítás
Megnyitó: 2018. november 16., 18:00 óra
Helyszín: Sapientia EMTE, Tordai út 4. sz., B épület, I. emelet.
Látogatható: 2018. november 16. és 2018. december 9. között, naponta 10:00 és 20.00 óra között.

A kiállítás megnyitóján készült képek megtekinthetők ebben a fotógalériában.

200 éve indult a kolozsvári szervezett sportélet, amikor 1818-ban Gaetano Biasini vívóiskolát alapított a városban. Noha a fényképet két évtizeddel később, 1839-ben találták fel, a 19. század végére a fényképezőgép a sportoló barátja lett, amely előbb műtermekben örökítette meg a sportmezbe bújtatott, edzett testet, és a bajtársiasan pózoló csoportokat. Amint a fejlődő fotótechnika lehetővé teszi a pillanatképet, egy új képfajta születik: a sportfotó. A szoborszerűen pózoló testek mintha életre kelnének, és a mozgás válik a fénykép valódi témájává. A sportfotó középpontjába az emberi test szürreális, különleges teljesítményei kerülnek. A fotókon megörökített mozdulatok modern látványossággá válnak, és egyúttal a sportteljesítmények vizuális úton birtokba vehetőek és továbbadhatóak lesznek.
A kolozsvári sportélet egykori történetei is vizuális emlékként hagyományozódtak ránk, amelyek Killyéni András sporttörténész kutatásai során álltak össze fényképgyűjteménnyé. A különféle gyűjteményekből és privát albumokból származó képeket az Erdélyi Audiovizuális Archívum dolgozta fel digitálisan és katalogizálta az Audiovizuális Örökség Világnapja Erdélyben 2018. A 200 éves kolozsvári sportélet képekben című projekt részeként.
Az Archívum mozgásban című kiállítás egyszerre állít emléket a kolozsvári sportolók történeteinek, ugyanakkor a vizuális emlékezet működésével is foglalkozik. Bemutatjuk tehát, hogyan bukkan fel polgárosodó 19. század Kolozsvárjának sportkínálatában a korcsolya, az atlétika, a kerékpározás, a tenisz és a labdarúgás, majd a világháborúk környékén hogyan jelennek meg újabb csapatok és riválisok az erdélyi mezőnyben. Ahogyan a modern sportélet mozgásba hozza a várost és a helyi társadalmat, ezzel egy időben a vizuális kultúra is mozgásba lendül. A 120 évvel ezelőtti sportolók utókorra hagyott archív fényképei hogyan tudják mozgásba hozni a mai ember emlékezetét és fantáziáját? Hogyan lesz a gyűjteményből archívum, és az emlékesdoboz káoszából strukturált sporttörténet?

A projekt keretén belül összegyűjtött és archivált képek online formában is megtekinthetők lesznek a www.rekollekt.ro oldalon. Amennyiben sporttörténethez vagy fotótörténethez kapcsolódó képekkel rendelkezik, és támogatná azokkal a további kutatási, gyűjtési projektünket, kérjük, értesítse az archívum munkatársait.

A feldolgozott képek adományozói: Beke Lajos, Buksa Emil, Apáczai Csere János Baráti Társaság, Barbul Mónika, Killyéni Imre, Kovács Hintz Edith, Manouschek Ottó utódai, Orbán Olga, Páll Elemér, Cselényi László és Cselényiné Sütő Ágnes.

A kiállítás munkatársai:
Projektfelelős: Blos-Jáni Melinda
Kurátor: Újvári Dorottya
Kutató-szakértő: Killyéni András
Digitalizálás, katalogizálás: Kovács Flóra, Újvári Dorottya, Mira Marincaș
Fénykép utómunka: Mira Marincaș, Tóth Orsolya
Partner: Sapientia EMTE
Támogatók: Kolozsvár Polgármesteri Hivatala, Communitas Alapítvány, Bethlen Gábor Alap
Szakmai partnerek: Korzo, Erdélyi Krónika.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat