Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

ÁTUTAZÓ címmel fotókiállítás nyílik meg febr. 9-én, 18 órakor
2017.02.06. 13:23

Hegedüs Márton és Bánkövi Dorottya budapesti vendégdiákok munkáiból.

A két fotós különböző perspektíváiból és tapasztalataiból összeállított anyag egy (át)utazás. Hangulatok, látásmódok ablakai, melyek soha nem láttatják az egészet, csak az apró, de ugyanakkor lényegesnek tételezett részleteket, akárcsak maga a fotográfia. A kiállításon megjelenített arcok, tájak és a hétköznapok kikeretezett történetei egy folyamatot mutatnak be, melyről paradox módon mégis csak statikus jelenetekben lehet beszélni. Úgy működnek ezek a képek, mint a vonaton utazó, el-elszenderedő ember tekintete, aki úgy hiszi, az ablakon kinézve az egész világot látja, amely mellett elhalad. A kiállítás fényképei semmi mást nem tesznek, minthogy egy rövid ideig vezetik ezt a kereső tekintetet.

Hegedüs Márton, budapesti diák számára ezzel a kilállítással zárul az a félév, melyet a Makovecz Program keretében töltött a Sapientián, ahol filmet és fotográfiát tanult. Képei ezen időszak alatt készültek Kolozsváron, illetve a környező falvakban, hegységekben, és lenyűgöző magabiztosságggal reprezentálják Erdély sokszínűségét.

Bánkövi Dorottya, szintén budapesti diák a Babes-Bolyai Tudományegyetem Magyar nyelv és irodalom szakán az Erasmus cserediák program keretében töltötte Kolozsváron a félévet. A Sapientián fotós órákat hallgatott. Szociografikus portréfotóit két korábbi utazása során Ugandában és Egyiptomban készítette, ezt egészíti ki az a néhány „halkabb" fotó, melyeket Kolozsvár sajátos hangulata ihletett.

A fotókiállítást Virginás Andrea egyetemi docens nyitja meg 2017. február 9-én a kolozsvári Sapientia EMTE aulájában. A kiállítás kurátora, irányító tanára: Mira Marincaș.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat