Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Az Oscar-díjas Mephistoval folytatódik a Magyar filmtörténeti vetítéssorozatunk
2021.09.21. 20:50

Szabó István 1981-es alkotását szeptember 24-én, 18:00 órai kezdettel nézhetik meg az érdeklődők.
Hendrik Höfgen, a tehetséges fiatal színész ambícióit nem elégítik ki a hamburgi színházban játszott szerepek. Berlinbe szerződik, hogy eljátszhassa élete nagy szerepálmát, a Mephistót. Mérhetetlen becsvágy fűti, és sikerei miatt észre sem veszi, miként keveredik bele egyre jobban a politikába, és köteleződik el egyre inkább a nácik mellett…
A Mephisto a magyar filmek közül elsőként nyerte el a legjobb külföldi filmnek járó Oscart. Szabó Istvánt a világ legismertebb rendezői közé katapultálta, és a filmszakma figyelmét is ráirányította Magyarországra.

A vetítés felvezetőjét dr. Gelencsér Gábor, filmtörténész, az ELTE Filmtudomány Tanszékének, illetve a Sapientia EMTE Média Tanszékének oktatója tartja.

További részletek és a csatlakozáshoz szükséges linkek a vetítéssorozathoz létrehozott Facebook-csoportban: https://www.facebook.com/groups/318559419559892
(FONTOS: a csoporthoz bárki, bármikor csatlakozhat!)

Minden hónap utolsó péntekjén 18 órakor jelentkezünk egy-egy magyar filmmel, amelyek vetítését oktató és kutató kollégáink rövid felvezetője előzi meg, és a résztvevők érdeklődésétől függően közös beszélgetéssel zárul a találkozás. A járványhelyzet miatt alapértelmezett módon online szerveződő eseménysorozatról van szó, reméljük, hogy majd offline vetítésekre is lehetőség lesz a Kolozsvári Kar aulájában. Az egész éves program megtekinthető itt.

Szervezők: Kolozsvári Magyar Konzulátus, Sapientia EMTE - Kolozsvári Kar

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat