Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Bánffy Miklósról forgattunk portréfilmet Bonchidán
2022.07.11. 22:47

A Sapientia EMTE Média Tanszékének másodéves alapképzéses hallgatói 2022. május 28-31. között a Kolozs megyei Bonchidán és a híres Bánffy-kastélyban forgattak, megejtendő idei nyári gyakorlatukat.

A készülő film Bánffy Miklós portréját, pályájának polihisztor-jellegét igyekszik megragadni, reflektálva a gróf politikai, irodalmi, színházigazgatói, jelmeztervezői pályájára. A másodéves hallgatók által készített portréfilm különlegessége, hogy egyaránt táplálkozik dokumentumfilmes és fikciós elemekből. A dokumentumfilmes részekben erdélyi szakértők révén ismerhetjük meg Bánffyt, míg a fikciós részekben – amelyek különböző Bánffy-novellák adaptációit jelenítik meg – a másodéves, fiatal alkotók szemével találkozhatunk újra a gróf írásaival (A haldokló oroszlánA szépség mint cselekvés).

Az előkészületek és a forgatás során a diákok rengeteg téren bővítették audiovizuális ismereteiket: interjúkat készítettek szakértői megszólalókkal és bonchidai lakosokkal, tanultak a vizuális térbemutatás lehetőségeiről, valamint a professzionális színészekkel való közös munka menetéről. A májusi forgatást megelőzően a hallgatók 2022. április 6-án már kiutaztak Bonchidára terepszemle céljából, hogy az ott megfigyelteket az előkészület fázisa alatt hasznosíthassák. Május 16-27. között több interjút és vágóképet is felvettek a hallgatók kolozsvári helyszíneken (Házsongárdi temetőben, Sapientia Egyetemen, Melody Hotelben, Kolozsvári Magyar Operában). Szintén ez idő tájt a hallgatók apró gyártásvezetői feladatokkal is foglalkoztak, így például a Kolozsvári Magyar Opera és Szép Gyula igazgató jóvoltából Bánffy-jelmezek reprodukcióit használhatták fel. Továbbá hallgatóink a Kolozsvári Állami Magyar Színház több színművészét is felkeresték (Bodolai Balázst és Imre Évát), akik végül két forgatási napon vettek részt Bonchidán.

Összességében a csapat hű tudott maradni az eredeti koncepcióhoz, amely Bánffy Miklós sokszínűségét próbálta minél több filmes eszközzel és filmes műfaj által megragadni. Szakmai gyakorlatként a portréfilm koncepciója által tanúsított sokszínűség egyben lehetővé tette azt is, hogy a másodéves hallgatók különböző tévés és filmes műfajokban próbálhassák ki magukat.

Ezúton is köszönetet szeretnénk mondani a projekt főtámogatójának, a Communitas Alapítványnak; a Transylvania Trust Egyesületnek a Bánffy-kastély helyszíneinek biztosításáért, a szállásért és az Electric Castle jegyekért; a Kallós Zoltán Alapítványnak az étkeztetés és elszállásolásban való segítségéért; nem utolsó sorban pedig a Kolozsvári Magyar Operának a Bánffy jelmezreprodukciók kölcsönadásáért! És köszönjük állandó szakmai segítőinknek – Berki Tímeának és Szebeni Zsuzsannának – és oktatóinknak – Tóth Orsolyának és Mira Marincașnak – valamint a projekt vezetőtanárának, Balogh Zsoltnak, hogy lámpást adott a diákok kezébe!

Beszámoló: Farkas Boglárka, gyártásvezető

A beszámolóban megjelenő fotókat Molnár Ferenc és Farkas Boglárka készítették.

 

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat