Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Debüt-díjat kapott Blos-Jáni Melinda
2016.08.31. 15:52

A családi filmezés genealógiája. Erdélyi amatőr médiagyakorlatok a fotózástól a mozgóképfajtákig c. könyvéért. Gratulálunk!

Az EME Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztályának díját elnyert kötet a szerző doktori dolgozatának továbbfejlesztett változata. Három család filmezési szokásainak vizsgálata, a mindennapok médiagyakorlatának elsősorban antropológiai szempontú megközelítése a konkrét sorozatok (sőt kameramozgások) különböző korszakokban való értelmezése (a 30-as, a 80-as években, illetőleg a 90-es évek végén).
Keszeg Vilmos professzor ajánlása szerint „sehol a világon, de a mi tágabb európai régiónkban biztosan nincs megírva az a történet, amit a szerző ebben a könyvében megírt. Annak a története, hogy egy új médium hogyan talál helyet magának a mindennapi életben, hogyan válik a látás, a közlés és a dokumentálás eszközévé, hogyan alakítja ki a „filmező, a filmezett és a filmnéző embert", hogyan születnek meg a filmezés helyzetei, technikái, rutinjai és habitusai, a filmnézés helyzetei és szokásai, azok az emberi csoportok és kapcsolatok, amelyek valamilyen formában a filmhez kötődnek/a film által jönnek létre." A téma jelentőségének és újdonságának kiemelése mellett Keszeg Vilmos a munka módszerességét is értékeli.

További részletek a díjról az EME honlapján, itt.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat