Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Diákjaink a temesvári TIFFen
2024.09.15. 19:50

A temesvári TIFF-en tartottak animációs workshopot a Sapientia FFM hallgatói.

Temesváron szeptember 5-8 között, immár 13.-szor szervezték meg a TIFF helyi kiadását, amelyen idén nemcsak a filmválogatást mutattak be, hanem eredeti, helyreszabott programokkal is készültek. Így hát filmkoncert mellett animációs workshopot is tartottak 7-13 és 14-18 éveseknek is.

A Mini TIFF és a Beanbag Animációs Stúdió együttműködésében megvalósult program keretében, a nagy érdeklődésnek köszönhetően 3 műhelyen vehettek részt a temesvári fiatalok, különböző korcsoportokban.

A workshop vezetői 2. évet végzett hallgatóink voltak: Naphegyi Anna, Pándi Blanka és Szilágyi Edvin a stop motion animáció változatos technikáiba avatták be az érdeklődőket, készültek kollázsolt, papírkivágásos és tárgyanimációk is.

Szilágyi Edvin, hamardéves hallgatónk a következőket mesélte a workshopokról: „A Temesvári TIFF noha első évét éli meg egy nagyon pozitív élményt adott, a stop-motion animációs workshopokra pedig melyet ott tartottunk meglepően sokan jelentkeztek. A workshopok eredményesek voltak és a közreműködők segítségével, sikerült a gyerekek számára átadni a stop-motion animáció lényegét, melyet maguk is kipróbálhattak néhány kreatív kisfilmet hozva ezáltal létre. A foglalkozásokat korosztály szerint két kategóriára osztottuk le. A kisebb csoportnak a rövid felvezető után megmutattam hogyan lehet hétköznapi tárgyak befotózásával, rövid történeteket alkotni, tárgyakat eltüntetni és a semmiből elővarázsolni, valamint neveiket kreatív módon akár színes papírból akár gyurmából meganimálva, létrehoztunk egy stáblistát. A nagyobb csoporttal pedig előre kinyomtatott hátterekre készítettünk gyurma animációkat, melyek elkészültüket követően a vetítő segítségével megnézhettek és együtt választhattunk hangeffekteket a mozgó tárgyak számára, ezáltal pedig bepillantást nyerhettek az utómunka folyamatába is.”

 

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat