Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Elkészült az Erdélyi Magyar Filmszövetség weboldala
2012.06.15. 10:00

Az oldal címe: www.emfsz.ro

A 2011 februárjában alakult egyesület holnlapján célkitűzéseikről értesülhetünk, és interjúkat (Bán Attilával, Felméri Cecíliával), werkfotókat, adatbázist találunk.

Részlet a bemutatkozó szövegből:

"Az Erdélyi Magyar Filmszövetség érdekképviseleti szakmai szervezet, mely a magyarországi és a romániai kultúrpolitika felé is képviseli az erdélyi magyar filmesek érdekeit. Az Filmszövetség célja, hogy az erdélyi magyar filmesek két lábon álljanak, ne pedig két szék közt a pad alá kerüljenek, mint ahogyan ez mostanáig gyakran megtörtént.

A Filmszövetség alapító tagjai Krézsek (Felméri) Cecília, Lakatos Róbert, és Bálint Arthur, mindhárman a Sapientia EMTE Film, fotó, média szakának főállású oktatói, valamint aktív és több éve jól működő erdélyi magyar filmes szervezetek tagjai (a kolozsvári Argó Audiovizuális Egyesület, a székelyudvarhelyi Transikon Egyesület).

A Filmszövetségnek további rövidtávú céljai közt szerepel: kuratóriumi tagot delegálni a román filmközpont gyártási pályázatokat elbíráló kuratóriumaiba és részt venni egy helyi filmalap kialakításában. A Filmszövetség továbbá szorgalmazza egy Magyar - Román kétoldalú filmes egyezmény létrejöttét (ugyanis mindkét országnak már vannak más országokkal kötött, koprodukcióknak kedvező filmes egyezményeik, csak pont egymással nincs, ahol a különböző kulturális érdekek a leginkább megkívánnák.)

A Filmszövetség nagyon fontosnak tartja az erdélyi magyar filmes értékeknek a közönséghez való eljuttatását, forgalmazását, illetve nemzetközi képviseletét és fesztiváloztatását, hiszen ezek kulcsfontosságúak egy jól működő filmes rendszerben. Ezt, amennyiben anyagi lehetősége lesz rá, a Filmszövetség felvállalja."

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat