Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

EUFA, European University Film Awards, másodjára
2018.12.12. 18:11

A 2018-19-es tanév első félévében is tagjai voltunk az Európai Filmakadémia (EFA) és a Hamburgi Filmfesztivál közös projektjének, 21 másik európai egyetem mellett.

Ahogyan azt a tavaly megszokhattunk, az idén októberben startolt tevékenység forgatókönyve ezúttal is a szeptemberi Hamburgi Filmfesztiválon az öttagú zsüri által kiválasztott öt film megnézésvel indult. A harmadéves választható óra, a Kortárs filmelmélet (oktató: Virginás Andrea) résztvevői nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a több plusz órát felölelő filmnézésbe, a filmekről való beszélgetésbe és írásba. A filmek igencsak megdolgoztatták a csapatot, hisz konceptualizálni kellett az európai, a film, az egyetemi (fiatalság:) és a díjra érdemesség szempontjait is.

A következő alkotásokról van szó: Tarzan's Testicles (r. Alexandru Solomon, 2017), Foxtrot (r. Samuel Maoz, 2017), Happy as Lazzaro (r. Alice Rochrwacher, 2018), Styx (r. Wolfgang Fischer, 2018) és Utoya - July 22 (r. Erik Poppe, 2018). A csoport összes résztvevőjének a szavazatai alapján elkészült az ún. university voting sheet, amely szerint a Sapientia diákjai a legtöbb pontot az Utoyának, majd a Foxtrotnak, végül pedig a Happy as Lazzarronak adtak. Itt olvasható néhány angol nyelvű hozzászólás az órák résztvevőitől. AZ EUFA 2018-as kiadásában a következő diákok vettek részt: Bartos Arnold, Bustya Áron, Farkas Boglárka Angéla, Fekete Péter, Incze Barbara, Kömény Attila, Dominia Koliszewska, Kötő Emese, Miklós Nóra, Páll Adél, Tóthpál Béla, és Vadász Botond.

Szóbeli hozzászólásai, írásmunkái, angoltudása és csoporttársai szavazatai alapján csoportunkat Páll Adél képviselte a december 4-7 között Hamburgban lezajlott döntőn, ahol 21 másik európai egyetemistával együtt két napon keresztül csoportmunkában dolgoztak az öt filmmel, és végül megszavazták a nyertest.

A 2018-as EUFA filmdíjat az idén at olasz Alice Rochrwacher harmadik rendezése, a Happy as Lazzarro kapta, az olasz filmtörténet innovatív feldolgozásáért, a kortárs európai társadalmi osztálykérdések humoros és szívszorító bemutatásáért, és egy álomszerűen emlékezetes filmért.

A hamburgi Studio Kino moziban készült fényképen a diákok mellett láthatóak az EUFA lelkes szervezői: Katrin Kohlstedde, Albert Wiederspiel, Dagmar Brunow, Claudia Jaeger, és Skadi Loist. Virginás Andrea is meghívást kapott, hogy oktatóként segítse, valamint inspirálódjon a kétnapos filmelemző workshopból.

A díjat az Európai Filmdíjak 31. ceremóniáján nyújtja át Albert Widerspiel (a Hamburgi Filmfesztivál igazgatója) és Katrin Kohlstedde (a Hamburgi Filmfesztivál művészeti igazgatója) Alice Rochrwachernek, az eseményre 2018. december 15-én kerül sor a Sevilla-i Teatro de la Maestranzaban, és élőben követhető ezen a linken.

Az EUFA projekt támogatói: a Joachim Herz Stiftung, a Creative Europe Desk Hamburg, és a NECS (European Network for Cinema and Media Studies).

 

 

 

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat