Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Gábor Lóránd lett a legjobb rendező a Cinemaiubit fesztiválon
2018.12.12. 05:49

A rendező-forgatókönyvíró a Sapientia - EMTE filmes alapképzésén végzett, jelenleg az UNATC mesteri képzésén tanul.

A 22. CineMAiubit Nemzetközi Diákfilmfesztivál legjobb rendezésért járó Cristian Nemescu-díját a kolozsvári Gábor Loránd, a Bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetem (UNATC) mesterképzős diákja vehette át Cum înalţi un zmeu? című filmjéért. Az elismeréseket szombaton adták át Bukarestben.

A 20 perc 30 másodperces film 51 alkotással versenyzett a játékfilmes kategóriában. A történet főszereplője Aurel, aki szeretné, ha az édesapja büszke lenne rá. Miközben tűzifát gyűjt az erdőben, gyors és váratlan felnőtté váláson megy keresztül. A film operatőre Elena Bolintiru, vágója Cristian Georgescu, hangmérnöke Matei Vasilache. A szereposztás tagjai Ionuț Mihai, Alexandru Gârjoabă, Virgil Aioanei, Dorina Măcelaru, Iulian Burciu, Alexandra Buzoianu, Tudor Buzoianu. A producer Ana Voicu volt, aki szintén díjat nyert munkájáért.
A fesztiválon, amelyet az UNATC, a Metropolis Színház, a CineMAiubit Alapítvány, a Román Országos Filmközpont, a Romániai Filmesek Szövetsége, valamint az audiovizuális területen alkotók szerzői jogi társasága szervez, 25 kategóriában adtak át elismeréseket.
A játékfilmes zsűri elnöke Asja Krsmanovic, a Szarajevói Filmfesztivál diákfilmes versenéynek koordinátora volt, a zsűriben Ana Ularu színésznő, Iulia Rugină rendező, tanár, Anamaria Antoci producer, Corina Stavilă vágó, Zviad Dolidze, a Tbiliszi-i filmművészeti egyetem dékánja, Vivi Drăgan Vasile operatőr, producer, Nicolas Khabbaz libáni rendező, tanár, és Muszatics Péter filmtörténész, a miskolci Cinefest programigazgatója vett részt.
A dokumenumfilmes zsűriben Ivana Mladenovic rendező, Isabela Ţenţ rendező és Bulent Küçükerdogan, a törökországi Gaziantep Hasan Kalyoncu Egyetemének tanára, az animációs-kísérleti filmes zsűriben pedig Constantina Mihăilă és Felméri Cecilia rendező, valamint Laurenţiu Brătan filmkritikus dolgozott.
A legjobb film díját Sergio Guataquira Sarmiento Pablo című filmje kapta, a zsűri különdíját a kínai A Time for Us című alkotás érdemelte ki, Alvin Lee rendezésében. A legjobb dokumentumfilmnek járó Paul Călinescu-díjat egy indiai alkotás, a Village in the Sky nyerte, Ramesh Holbole rendezésében, a legjobb animációs film díját pedig a lengyel Paulina Ziolkowska Bless You című alkotása kapta. A díjazottak teljes listája itt olvasható.

(Forrás: Filmtett)

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat