Universitatea Sapientia, Secţia Cinematografie, fotografie, media
Magyar | Română | English

Ştiri / |

Gábor Lóránd cel mai bun regizor la Festivalul CineMAiubit
12.12.2018 05:49

Regizorul și scenaristul Gábor Lóránd, absolvent al Universității Sapienția, specializarea Cinematografie, Fotografie, Media, actualmente masterand UNATC București.

În cadrul Festivalului Studențesc CineMAiubit din acest an, Premiul Cristian Nemescu pentru cel mai bun regizor i s-a acordat clujeanului Gábor Lóránd, actualmente masterand la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale" București, pentru filmul cu titlul Cum înalţi un zmeu. Decernarea premiului a avut loc duminică, la București.

Filmul Cum înalţi un zmeu?, de 20 de minute și 30 de secunde, a concurat alături de alte 51 de creații la categoria de filme de scurtmetraj. Personajul principal al filmului este Aurel, care își dorește ca tatăl său să fie mândru de el. Operatorul filmului este Elena Bolintiru, editorul, Cristian Georgescu, iar regia de sunet a fost asigurată de Matei Vasilache. Actorii din distribuție sunt Ionuț Mihai, Alexandru Gârjoabă, Virgil Aioanei, Dorina Măcelaru, Iulian Burciu, Alexandra Buzoianu, Tudor Buzoianu. Producătorul Ana Voicu a fost la rândul ei premiată în cadrul festivalului.
Festivalul CineMAiubit, organizat de către UNATC București, Teatrul Metropolis, Asociația CineMAiubit, Centrul de Film Național Românesc, Asociația ...Romániai Filmesek Szövetsége ???, în colaborare cu asociația drepturilor de autor, a decernat premii și distincții la 25 de categorii.
Președintele juriului pentru filme de scurtmetraj a fost Asja Krsmanovic, coordonatorul Festivalului de Film Studențeesc din Sarajevo, iar membrii juriului au fost Ana Ularu - actriță, Iulia Rugină - regizoare și profesoară, Anamaria Antoci - producătoare, Corina Stavilă - editor, Zviad Dolidze - decanul Universității Tbilisi, Vivi Drăgan Vasile - operator și producător, Nicolas Khabbaz - regizor libanez și Muszatics Péter - istoric de cinematografie și directorul festivalului Cinefest din Miskolcz, Ungaria.
Juriul la categoria de filme documentare a constat din Ivana Mladenovic - regizoare și Isabela Ţenţ - regizoare și profesoară la Universitatea Gaziantep Hasan Kalyoncu din Turcia. Categoria filmelor de animație a fost jurizată de către Constantina Mihăilă și Felméri Cecilia - regizori, precum și de Laurenţiu Brătan - critic de film.
Premiul pentru cel mai bun film l-a primit Sergio Guataquira Sarmiento cu filmul Pablo, premiul special al juriului fiind decernat pentru filmul A Time for Us, în regia lui Alvin Lee. Premiul Paul Călinescu pentru cel mai bun film documentar a fost decernat unei creații indiene, Village in the Sky, în regia lui Ramesh Holbole, iar premiul pentru cea mai bună animație i s-a decernat regizoarei poloneze Paulina Ziolkowska, pentru animația Bless You.
Lista completă a premianților poate fi accesată aici.
(Sursa: Filmtett.)

 


Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat