Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / Hírek / |

European University Film Awards 2020-ban
2020.12.03. 10:31

A Hamburgi Filmfesztivál és az Európai Filmakadémia (EFA) kortárs európai filmkultúrát népszerűsítő projektjében 2017 óta veszünk részt.

Az EUFA-projekt 2016-ban indult: minden év szeptemberében a Hamburgi Filmfesztivál alkalmával egy előzsűri összeállít egy öt filmből álló válogatást - azon alkotások közül, amelyek abban az évben bekerültek az Európai Filmakadémia díjaira esélyes szűkített listára.

Ezt az öt filmet nézik meg, tanóra avagy filmklub keretében, a résztvevő egyetemek - 2020-ban már 25 intézmény 25 országból - oktatói és diákjai. Mivel ezek az alkotások az elmúlt évben készültek, és esélyes, hogy futják a fesztiválköreiket, a megbeszélésük és elemzésük sok kreativitást enged meg.

Ezt követően, december elején, a résztvevő csoportok leadják az összesített toplistáikat, majd a Mikulás hetében sor kerül a döntő szavazásra: általában Hamburgban, az idén online találkozik az a 25 diák, aki a csoportját/egyetemét/országát képviseli, és közösen döntik el, a csoportszavazokból kiindulva, hogy melyik film kapja a 2020-as EUFA díjat.

Tanszékünkön a Kortárs filmelmélet 3. éves opcionális tanóra keretében fut az EUFA-projekt (oktató: Virginás Andrea), és 2017-ben Szabó Tamás, 2018-ban Páll Adél, 2019-ben Sarkadi Rebeka képviselt minket a hamburgi döntőn. Az idén Ráduly Sándoron a sor, és az öt jelölt film a következő:

Berlin, Alexanderplatz (2020, Németország, Hollandia, Burhan Qurbani)

Druk/Another Round (2020, Dánia, Hollandia, Svédország, Thomas Vinterberg)

Corpus Christi (2020, Lengyelország, Németország, Jan Komasa)

Saudi Runaway (2020, Svájc, Susanne Regina Meures)

Slalom (2020, Franciaország, Charlene Favier)

Az Európai Filmdíjak 2020-as virtuális díjátadójáról - benne a december 10-én átadandó EUFA-díjjal - bővebb információk itt olvashatóak.

 

Fișier:Facebook icon.svg - Wikipedia File:YouTube social white circle (2017).svg - Wikimedia Commons File:Instagram logo 2016.svg - Wikipedia

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Természettudományi és művészeti kar, Kolozsvár
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Weblap.ro – Professzionális weblapkészítés