Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Felméri Cecília Kakukk című filmje két díjat nyert a CineFest Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválján
2009.09.24. 18:02

A fesztivált Miskolcon rendezték, 2009. szeptember 11-20 között.

A fesztivál honlapján olvasható:

A CineFest jó úton halad afelé, hogy Magyarország legjobb nemzetközi filmfesztiválja legyen. A rekordszámú fesztiválvendég, a nagyon erős versenyprogram, a minden eddiginél jobb nagyjátékfilmes mezőny, a sztárvendégek, a szakmai programok színvonala mind erre enged következtetni.

A fesztivál fődíját, a Pressburger Imre-díjat 2009-ben a finn Thomas nyerte. Miika Soini játékfilmje az öregedésről fest minden pátosztól mentes képet, a főszerepben Finnország egyik legjobb színészével. A különdíj Mátyássy Ároné lett az Utolsó időkért.

"A jövő reménysége"-díjat (és a diákzsűri díját is) idén Felméri Cecília kapta erotikus meséjéért, a Kakukkért.

A lengyel Złota rybka lett a legjobb dokumentumfilm, az animációs blokk fődíját David Lopez Retamero, a nemzetközi kritikusi zsűri díját Duncan Jones (Moon), míg a daazo.com online közönségdíját Villányi Dániel (Skatulya) nyerte.

A CineFest életműdíját Sławomir Idziak lengyel operatőr, Krzysztof Kieslowski (és még számos nagy rendező) kongeniális alkotótársa vehette át, aki mesterkurzust is tartott Miskolcon. Nagyszabású konferencia keretében a város Oscar-díjas szülöttére, Emeric Pressburgerre emlékezett unokája, Kevin Macdonald érdekes workshopot rendeztek a húsz évvel ezelőtti rendszerváltást feldolgozó filmekről, a Roma-kép programon a fontos és kényes témát őszinén és komolyan elemzték a résztvevők, és fókuszban voltak a nők is egy tematikus válogatás erejéig.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat