Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Három új főállású oktató érkezett tanszékünkre a 2023-2024-es tanévben
2024.04.08. 20:41

Röviden bemutatkoznak.

Király Hajnal: „Filmes oktatói és kutatói pályámra visszatekintve, talán nem is meglepő, hogy pontosan leképezte személyes történetem különböző állomásait. Kolozsvári magyar szakos hallgatóként adódott, hogy először irodalmi adaptációkkal foglalkozzak, majd finn szakosként Kaurismaki következett, később pedig, amikor néhány évig Lisszabonban éltem, a titokzatos rendező, Manoel de Oliveira munkássága lett kutatásom tárgya. Utólag úgy látom, hogy nehezen engedtem el a kutatási témáimat, nem nyugodtam, amíg ki nem írtam őket magamból. A helyekkel is így vagyok: Kolozsvár nem enged, egyetem elvégzése óta visszajárok, az intermedialitás-kutatócsoportok tagjaként, majd óraadó oktatóként, most már a tanszék docenseként. Utazó-kereső, kultúrák közötti létmódomból adódnak újabb kutatási és oktatási témáim is, a kortárs magyar és román film kulturális összehasonlító szemlélete és magának a filmes intermedialitásnak a hatás- és nézőközpontú értelmezése.”


Szőcs Petra filmrendező, Hazai Attila-díjas költő. Kisjátékfilmjei (A kivégzés, Csoszogj úgy) és első nagyjátékfilmje (Déva) többek között Cannes, Velence, Szarajevó és Clermont-Ferrand fesztiváljain szerepeltek. Két magyar (Kétvizköz, A gonosz falu legszebb lakói) és egy német nyelvű (Das dänishe Puder) verseskönyv szerzője, de dolgozott forgatókönyvíróként (Hivatal) és társrendezett dokumentumfilmet is (Rend a lelke). Kedvenc írója Szentkuthy Miklós. Kedvenc szavai: rét, fellegvár, abúzus, tavasz.


Nagy V. Gergő forgatókönyvíró, dramaturg, filmkritikus, a Színház- és Filmművészeti Egyetem korábbi tanára. Társforgatókönyvíróként (Larry, Virágvölgy, Déva) és dramaturgként (Hat hét, Kilakoltatás) jegyzett filmjeit többek között Cannes, Velence, Karlovy Vary, Tallinn és Tokió fesztiváljain vetítették. Nagyjából tíz éve rendszeresen publikál filmes és művészeti tárgyú írásokat és esszéket fontos vagy kevésbé fontos kulturális lapokban. Elméleti tárgyakat oktat gyakorlati szakosoknak, és gyakorlati tárgyakat elméleti embereknek, mivel teljesen értelmetlennek látja elmélet és gyakorlat iskolás megkülönböztetését. Igyekszik minden héten gondolni a következőkre: Stan Brakhage, Isidore Isou, Genesis P-Orridge; az, ahogy Gena Rowlands és John Cassavettes egymást nézi, és az a Csehov idézet, hogy „facsarjuk ki magunkból a rabszolgát.”


 

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat