Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Három volt hallgatónk a Magyar Mozgókép Díjak jelöltjei között
2021.06.03. 17:34

Bejelentették a Magyar Mozgókép Díj húsz kategóriájának jelöltjeit.

Tanszékünk három volt hallgatóját (közülük ketten jelenleg oktatóink) is jelölték díjra különböző kategóriákban: Felméri Cecília a legjobb elsőfilmesnek járó, illetve a legjobb rendezői díjért, Visky Ábel a legjobb egész estés dokumentumfilm szekcióban, Buzási Gyopár pedig a legjobb animációs film kategóriában versenyez.

A legjobb rendező díjáért Felméri Cecília oktatónk Spirál filmje, Horvát Lili a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, Herendi Gábor a Toxikoma, Dombrovszky Linda a Pilátus és Nagy Dénes a Természetes fény (megjegyzés: Nagy Dénes Ezüst Medve díjas filmjének munkálataiban volt hallgatóink is részt vettek, Majos Lajos ebben a podcastban bővebben is mesél a film munkáltairól) című alkotásával verseng.

Idén a legjobb elsőfilmesnek járó díjat is kiosztanak. Ebben a kategóriában Felméri Cecília szintén jelölt a Spirál filmjével, a díjra jelölték még Lakos Nórát a HAB, Krasznahorkai Balázst a Hasadék (megjegyzés: Krasznahorkai Balázs filmjének munkáltatiban is közreműködött néhány volt és jelenlegi hallgatónk, név szerint: Besenyei Katalin, Dunai László, Keresztes Ábel, Major Lajos, Nagy Márton, Oláh-Badi Levente és Sós Timothy), Nagy Dénest a Természetes fény és Varsics Pétert az Így vagy tökéletes alkotással.

Visky Ábel vendégoktatónk a Mesék a zárkából alkotásával került be az egész estés dokumentumfilmek versenyébe, ahol még a Ma is meghaltam százszor (Géczy Dávid, Janovics Zoltán), A mi Kodályunk (Petrovics Eszter),Vadlovak - Hortobágyi mese (Török Zoltán), a Kövek (Dobray György) jutott be.

Buzási Gyopár pedig a legjobb animációs film kategóriájában versenyez Az utolsó mese című filmjével. A kategória többi jelöltje: Cakó Ferenc Világzabáló és a visszacsinálók, Darabos Éva Pá kis panelom!, Chilton Flóra Még emlékszem, illetve Darabos Éva, Kádár Melinda, Korcsok Lili és Mákó Borbála Moholymotion.

A legtöbb szavazatot kapott 5-5 alkotás és alkotó közül a Magyar Filmakadémia tagjai közül választott zsűri dönt majd a nyertesekről. Az ünnepélyes díjátadóra június 26-án a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program által közösen szervezett első Magyar Mozgókép Fesztiválon kerül sor, Balatonfüreden. Ott derül majd ki, hogy kik kapják a 20 kategóriában kiosztandó Magyar Mozgókép Díjakat.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat