Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Jelenlegi és volt hallgatóink filmjei az idei Filmgaloppon
2021.09.02. 13:17

7. alkalommal kerül megrendezésre a Filmtettfeszt versenyszekciója.

Hét dokumentumfilm áll rajthoz idén a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle versenyprogramjában. A fődíj egymillió forint, a közönségdíj pedig 1000 lej.

A Filmtettfeszt versenyszekciójának a célja évről évre változatlan: fiatal, erdélyi, magyar tehetségek felkutatása, friss alkotásaik bemutatása a szakma és a nagyközönség előtt. A Filmgalopp kétévente váltogatja a versenyfilmek műfaját: idén a dokumentumfilmek kerültek sorra.

Külön öröm számunkra, hogy az idén versenybe került hét alkotás közül öt jelenlegi vagy volt hallgatónk munkája.

László Barna Isteni kéz című filmje mesteris államvizsgafilmként készült és Csángáló, a világhírű brácsás tragédiáját meséli el – a Parkinson-kórban szenvedő öreg mestert cserben hagyja a keze. Dózsa Endre Előhívása az alapképzést lezáró vizsgamunkájaként készült, a film a Partiumban született Kondor László portréját rajozlja meg: a világhírű fényképész csak úgy ontja magából a vietnami háborúról szóló, személyes történeteket. Kettős portrét rajzol meg a Zeit der Zwillinge: a szakunkon végzett, jelenleg Németországban élő Visky Sámuel filmjében egy bipoláris zavarral küszködő ikerpárt követ a nemrég eladott, kipakolandó, de még mindig emlékekkel teli, magyarországi szülői házukig. Az Inside Places a szintén szaknkon végzett László József harmadik dokumentumfilmje, egy trilógia legszemélyesebb és egyben záró darabja: egy párkapcsolat válságát mutatja be zavarba ejtő közelségből. A 7. Filmgalopp egyetlen ismeretterjesztő filmje a Being A Bee is sapientiás államvizsgafilm, Medve Ferenc munkája: a méhek közé „zsugorodva” mutatja be azok mindennapjait és fogalmaz meg erős környezetvédő üzenetet.

Az alkotásokat a 21. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle műsorában, október 6. és 10. között lehet majd megnézni több erdélyi városban. A részletes program szeptember második felében lesz elérhető a fesztivál frissen megújult honlapján.

A 7. Filmgalopp fődíja idén is egymillió forint a Nemzeti Filmintézet jóvoltából, a díj sorsáról szakmai zsűri dönt. A zsűri tagjai idén: Nagy Viktor Oszkár filmrendező, forgatókönyvíró, dr. Kollarik Tamás filmes szakember, valamint Ferenczi Szilárd filmtörténész.

A hagyományokhoz híven a közönség is szavazhat a kedvenc versenyfilmjére: ezt megtehetik a mozivetítések végén a fesztivál helyszínein, illetve az alkotások október 6-a és október 8-a éjfél között elérhetőek lesznek a filmtettfeszt.ro-n is, és az ugyanitt található Like gomb lenyomása szintén voksolásnak fog számítani. A legnépszerűbb film elnyeri a Filmgalopp közönségdíját, a Nobila Casa által felajánlott 1000 lejt.

A díjak átadására a fesztivál központi helyszínén, a kolozsvári Győzelem (Victoria) Moziban kerül sor szombaton, október 9-én.

(forrás: Filmtett.ro)

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat