Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Kollektív emlékezet és társadalmi képzelet kortárs kelet-közép európai populáris filmekben
2016.11.17. 13:00

VARGA BALÁZS, az ELTE tanára tart előadásokat nov. 21-24 között.

Az előadássorozatra a Filmtudomány mesteri képzés keretében kerül sor, de nyitott bárki számára, akit a téma érdekel.

Varga Balázs a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem adjunktusa, filmesztéta. Bővebb információk munkásságáról itt olvashatóak.

Az előadássorozat különböző műfaji példák mentén csoportosítva vizsgálja meg azt, hogy a kortárs kelet-közép-európai filmek milyen módon emlékeznek a szocializmus idejére, illetve miként értelmezik napjaink posztszocialista / kapitalista / poszt-neo-liberális világát, világrendjét.
Hogyan teremtődnek meg, hol húzódnak és hogyan változtak a társadalmi képzelet stuktúrái és határai? Mi a szerepe a nemzeti / kulturális határoknak, hagyományoknak? Hogyan néz ki a térség kortárs filmkulturális (politikai) geográfiája? Mennyiben követnek globális (hollywoodi) trendeket, és mennyiben támaszkodnak saját hagyományokra és lokális, regionális, transznacionális változatokra? Miféle értékek, történetek és hősök segítségével rendezik be a populáris filmek az elmúlt és a mai világot, hogyan próbálták ismerőssé és otthonossá tenni azt? Melyek a különböző műfajok (vígjáték, bűnügyi film, háborús film, sci-fi) eltérő verziói és lehetőségei, illetve mennyiben választanak más és más stratégiát a különböző nemzeti populáris filmkultúrák a közelmúlt és a jelen ábázolására, mitizálására?

 

 

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat