Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Leforgott az első idei államvizsgafilm
2022.04.12. 17:35

Bodoni-Dombi István a következőket mesélte Project Ecotec című filmjének munkálatairól:

„A Project Ecotec című államvizsgafilm munkálatai a kameratesztekkel vették kezdetüket. Mivel egy autó utasterében játszódó jelentek képzik a film cselekményének gerincét, ezért kiváltképp fontos volt, hogy előzetesen átnézzük a kamera autóra való rögzítésének lehetőségeit. Miután megtörténtek a kamera és a riggelés tesztek, ezeknek függvényében még változott néhány részlet a forgatókönyvvel és a rendezői koncepcióval kapcsolatban is. A 2013-ban bemutatott Locke c. angol dráma végig fontos referenciapontnak bizonyult. Steven Knight filmjében a főszereplő, Ivan Locke (Tom Hardy) másfél órán át vezet Birmighamből Londonba az éjszakai autópályán. Ivan egy pillanatra sem hagyja el az autója utasterét, vagyis a filmtér a Locke esetében beszűkül és a főszereplő autójának utastere lesz a cselekmény „helyszíne”. Akárcsak a Locke-ban Tom Hardynak, a Project Ecotec két főszereplőjének, Erdei Máténak és Varga Péternek is egy behatárolt színészi eszköztár állt a rendelkezésére karaktereik megformálásához. A színészi játékukban nagyon hangsúlyos szerepet kaptak finom arcjátékot, illetve kiváltképp figyeltünk az intonációra is.

A forgatás maga március 23-án kezdődött, ekkor érkeztünk a stábbal Nagyváradra, illetve ezen a napon vettük fel az autós jelentek nagy részét is. Másnap, március 24-én a városi jelenetek következtek, amelyeket Nagyváradon, illetve a város a közvetlen vonzáskörzetében vettünk fel. Március 25-én az élesdi állomáson, illetve egy benzinkútnál forgattunk. Az állomáson a vonatok folyamatos indulása és érkezése okozott nehézségeket, de végül sikerült felvenni mindent, amit terveztünk. A benzinkútnál hasonló problémába ütköztünk, a folyamatosan érkező kamionok és személygépkocsik miatt. Itt, hogy tartani tudjuk a forgatás menetrendjét kénytelenek voltunk két tervezett snittet kihagyni. Március 26-án, mivel Varga Péter vissza kellett utazzon Kolozsvárra egy előadás miatt, Erdei Máté hátralevő, illetve kimaradt jeleneteit vettük fel. Utolsó napra, március 27-re maradt a film tetőpontjának számító határos jelenet. Az előzetes tervekkel ellentétben, itt is egyszerűsítenünk kellett és végül kénytelenek voltunk 3 beállításból felvennünk a jelenetet.

Összegezve elmondhatom, hogy a kezdeti nehézségek valószínűleg a kommunikáció hiányából fakadtak, ám ezen túllépve, véleményem szerint sikerült egy jó és igényes nyersanyagot készíteni. A stábnak és a színészeknek pedig szeretném megköszönni a munkájukat és a végtelen türelmüket!

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat