Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Mediawave Együttlét 2022
2022.03.28. 22:40

Egy háromtagú, alapképzéses és mesteris hallgatókból álló csapatként vettünk részt a Mediawave – Fényírók Fesztiválja diákzsűrinek szóló hétvégéjén, Dr. Lakatos Róbert vezetésével.

A kétnapos rendezvényen a fesztivál különböző szekcióiba beválogatott filmeket zsűriztük egyéb Kárpát-medencei filmes és vizuális egyetemek hallgatóival közösen. A fesztivál szervezőitől merész és megtisztelő kezdeményezés, hogy egyetemi hallgatókra bízták a filmek zsűrizését, így igyekeztünk a lehető legkomolyabban hozzáállni a feladathoz.

A fesztivál hat szekciójából az egészestés dokumentumfilmek, a kísérleti filmek és a kisjátékfilmek értékelésében vettünk részt, amelyek úgy tartalmilag, mint formailag nagyon változatosak voltak. A beválogatott filmek az elmúlt év legváltozatosabb alkotásait sorakoztatták fel, a zsűrizés remek lehetőséget kínált, hogy találkozzunk a mai nemzetközi szintet jelentő munkákkal, amik egyébként gyakran nehezen elérhetőek a nagyközönség számára. A rendezvény sűrű beosztása nem hagyott időt pihenésre, és lényegében pont ezért sikerült a fokozott jelenlétet igénylő workshopok alatt ismerkedni a magyar nyelvterület többi részéről érkező zsűritagokkal, valamint magukkal a szervezőkkel.

A Mediawave saját társadalmat alakít ki, ami megértő, aminek kereteit csakis a résztvevők határozzák meg, és ami mindenek előtt az önfenntartásra törekszik. Ahogy pedig a szombat esti közösségi asztalnál a mindenki által felhelyezett helyi specialitások közös javakká változtak, úgy a folyamatos eszmecserék révén is közös gondolatok fogalmazódtak meg. Mély benyomást tett ránk ez a találkozás, és reméljük, a későbbiekben is lesz lehetőségünk az együttműködésre.

Makkai Zsófia, FT1

 

 

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat