Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

MEF 2023 - záró workshop
2023.06.15. 14:43

Június 9-10-én került sor az idei Magyar Egyetemi Filmdíj záró workshopjára Budapesten, ahol tanszékünket 4 hallgató, Naphegyi Anna, Szántai Kristóf, Szilágyi Edvin és Zengő Benedek képviselte.

Mint minden évben, az idén is a Budapesti Metropolitan Egyetem adott helyet a 13 magyarnyelvű felsőoktatási képzés, közel 200 diákját megmozgató féléves program záró eseményének.

A záró esemény első napján a különböző egyetemek képviseletében érkezett diákok csoportokba osztva, oktatói irányítással vitatták meg 2021-es magyar filmtermésből beválogatott filmeket (Nagy Dénes: Természetes fény, Fliegauf Bence: Rengeteg 2 - Mindenhol látlak, Lőrincz Nándor és Nagy Bálint: Legjobb tudomásom szerint, Kis Hajni: Külön falka, Kőrösi Máté: Dívák, Herendi Gábor: Toxikoma). A pro és kontra érvek felsorakoztatása mellett, egy-egy filmpár összehasonlító elemzésére, az adott film társadalmi relevanciájának megvitatására, illetve a filmek gyártástörténeti kontextusának felvázolására is sor került.

Az első nap záróeseménye a filmek alkotóinak részvételével zajló kerekasztalbeszélgetés volt. A beszélgetés során a hallgatók kérdezhettek az alkotóktól, de az alkotók is lehetőséget kaptak, hogy a munkáikat ért kritikákra/észrevételekre reagáljanak.

A második napon, több körös szavazás után megszületett a végeredmény. A filmek közti verseny nagyon szoros volt, de végül a Külön falka nyert. Mögötte szorosan egy szavazattal lemaradva következett a Rengeteg 2 és a Természetes fény. A Legjobb tudomásom szerint, a Dívák és a Toxikoma pedig több helyi fordulóban is győztes lett, vagy második, harmadik helyen végzett.

A hallgatók a következő indoklást fűzték a Külön falka győzelméhez: „Szakmai elismerésben a jelölt filmek közül mindegyik film részesült már, szakmai értékük nem vitatható. A Magyar Egyetemi Filmdíjnak viszont a diákok és nem a közvetlen szakma döntéseit kell hogy tükrözze. Kis Hajni a Külön falka című első nagyjátékfilmjével egy mindenki számára ismert történetet úgy tudott feldolgozni, hogy megmaradjon a valóság nyersessége, miközben a mellbevágóan őszinte, nem polírozott színészi játékkal nem esett át a giccs oldalára. Amennyit vállalt, azt mind teljesítette, se többet, se kevesebbet. Éppen ezért motiváló lehet a fiatal filmes generáció számára, hiszen könnyen emészthető formában, reális motivációkkal szórakoztat, miközben a jövőből visszatekintve akár társadalmi vagy korrajzként is tud majd működni.”

Gratulálunk a nyertes filmnek! A díj a Magyar Filmtudományi Társaság novemberben megrendezett, éves konferenciáján kerül átadásra.

Úgy érezzük, hogy a program az idén is teljesítette célját: több mint 200 hallgató 20 oktató részvételével egy féléven át beszélgetett a kortárs magyar filmről a jelölt alkotásokon keresztül.

Köszönjük a diákoknak az egész féléves aktivitásukat, kiváltképp Naphegyi Annának, Szántai Kristófnak, Szilágyi Edvinnek és Zengő Benedeknek, akik tanszékünket képviselték az idei záró workshopon. Büszkék vagyunk rátok! Köszönjük a Budapesti Metropolitan Egyetemnek a vendéglátást! Végül pedig nagyon-nagyon köszönjük minden oktatónak és önkéntesnek a program létrehozsásába és működtetésébe fektetett energiákat!

Találkozunk jövőre!

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat