Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Megjelent a kolozsvári némafilm történetét bemutató képeskönyv
2009.11.10. 19:25

A könyvet Balogh Gyöngyi, budapesti filmtörténész és Zágoni Bálint, a Sapientia volt diákja állította össze.

Balogh Gyöngyi, Zágoni Bálint (szerk.):
A kolozsvári filmgyártás képes története 1913-tól 1920-ig

Filmtett Egyesület, Magyar Nemzeti Filmarchívum, Kolozsvár, 2009.

 

Mind a magyar, mind az egyetemes filmtörténet szempontjából fontos műhely volt az 1913-1920 között Kolozsváron működő filmstúdió.Itt kezdte rendezői pályafutását Korda Sándor, aki később sir Alexander Korda néven Angliában lett elismert rendező. Hasonlóan, karrierje első éveiben Kolozsváron dolgozott Kertész Mihály is, aki két évtizeddel később Michael Curtiz néven tett szert világhírnévre.

Egy olyan időszakban, amikor a film még kereste maga helyét a művészetek közt, amikor a legtöbb magyar filmgyár külföldi bevált módszereket próbált utánozni szegényes körülmények között, a Kolozsváron működő stúdió dr. Janovics Jenő színházigazgató irányítása alatt arra törekedett, hogy irodalmi értékű alapanyagból igényes művészfilmeket hozzon létre.

A Filmtett Egyesület és a Magyar Nemzeti Filmarchívum a fennmaradt állóképek, plakátok és kortárs szövegek (idézetek, kritikák) segítségével egy olyan albumot nyújt az olvasónak, amely nemcsak az itt folytatott munka fontosságát szemlélteti, hanem bepillantást nyújt abba is, hogy mit jelenthetett az 1910-es évek közepén a filmgyártás Erdély legfontosabb filmstúdiójában. A könyv szerkesztői 7 intézmény (Magyar Nemzeti Filmarchívum, Román Nemzeti Filmarchívum, Országos Széchenyi Könyvtár, Nemzeti Színháztörténeti Intézet, Erdélyi Múzeum Egyesület, Kolozsvári Nemzeti Színház Dokumentációs Tára, Román Nemzeti Levéltár) és több magánszemély gyűjteményéből, több mint 700 fénykép és plakát közül állították össze a könyv anyagát.

Ízelítő a képeskönyvből:

 

További információk a könyvről és további illusztrációk a Filmtett oldalán.

 

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat