Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Megújulóban a tanszék oktatóinak kutatásait közzétevő www.rekollekt.ro
2022.12.15. 20:47

Blos-Jáni Melinda, Mira Marincaș, Tóth Orsolya fotótörténeti gyűjtéseit, digitalizálási projektjeit az Erdélyi Audiovizuális Egyesület / Archívum fűzi össze.

Erdélyi Audiovizuális Archívum néven 2016-ban kezdtek el a tanszékünk oktatói fotó- és filmarchiválással foglalkozni. Bár Romániában több képdigitalizáló projekt és képmegosztó felület/weboldal is működik, ez az archívum Erdélyszerte egyedülálló módon képelméleti, képtörténeti kutatásokat is végez, sőt, szakmai társaságokhoz is felzárkózott nemzetközi szinten.

Komplex digitalizálási és kutatói tevékenységeiket elsősorban kiállítások, tanulmányok, kötetek és konferenciák formájában tették közzé, és csak másodlagos népszerűsítő eszközként használták az online képmegosztást. Weboldalukat, képnézőjüket 2018-ban hozták létre egy sportfotó gyűjtemény feldolgozása apropóján. A weboldal neve: rekollekt.ro. Ebben a kollázsolt, megalkotott szóban sűrűsödik több olyan archív képekkel kapcsolatos fogalom is, amelyik képviseli az egyesület munkáját: a kollektálás, kollekció - gyűjtés, rekollekció - emlékezés, újra összegyűjtés a jelenben. Tehát, ez az online gyűjtemény egyfajta kortárs pillantás a lokális vizuális kultúra történetére, a fotókra, filmekre, videókra ráépülő emlékezéskultúrára.

 

Jelenleg ezt a weboldalt újították fel: korszerűsítették, hogy képenként megoszthatóak legyen a gyűjtemények, korszerűbb, letisztultabb legyen a képmegjelenítés, és hogy követhetőbb legyen a publikációkra és kiállításokra is kiterjedő tevékenységük.

 

 

A megújult honlap kétnyelvű, jóval több szöveget tartalmaz. A weboldal románul is (szabad felhasználású tartalomként) elérhetővé teszi az egyesület maszol.ro-n közzétett, Időutazó rovatának fotótörténeti cikkeit.  Az egyre bővülő sportfotóhagyatékok mellé új gyűjtemények is felkerültek, pl. Török Gáspár fotóművész feldolgozás alatt álló hagyatékának egy része, Kilin Attila sztánai és hóstáti családi fényképekből álló gyűjteménye, Járosi Emil fotóhagyatéka. Az oldal egy különleges, művészettörténeti szempontok szerint összeválogatott, kurált Kolozsvár-képeslapgyűjteménnyel is szaporodott, melyet Lupescu Radu, egyetemi oktató bocsátotta rendelkezésünkre egy rövid bevezető szöveg kíséretében.

Köszönjük a BGA-nak a támogatást!

 

 

 

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat