Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Nemzetközi elismerésben részesült volt hallgatónk riportfilmje
2022.04.13. 14:38

A Román Televízió temesvári munkatársaként dolgozó Keresztes Péter a Prix CIRCOM nemzetközi televíziós fesztivál egyik különdíját nyerte el.

Keresztes Péter A háborúban nincs jó búcsú című riportja kapta a Prix CIRCOM nemzetközi televíziós fesztivál egyik különdíját. Februárban naponta nagyjából 2000 ukrán menekült lépte át a határt Máramarosszigetnél, sokuk az életükön kívül nem tudott mást megmenteni, erről szól a 10 perces anyag. Az egy személyes stábként dolgozó Keresztes Péter a díjat az ukrán menekülteknek ajánlja fel, kifejezve ezzel együttérzését millió ártatlan civillel.

A „háborúban nincs jó búcsú”, mondta egyik kárpátaljai magyar riportalany, „mert nem lehet tudni, hogy lesz-e még találkozás, s ha lesz, az milyen lesz”. A menekültek ártatlan ukrán civilek, akiknek ha az ember a szemébe néz, rájön, hogy akár ő maga is lehetne helyében. A határátkelőnél számtalan személyes drámával, kilátástalansággal lehetett találkozni, melynek feldolgozása, riportba foglalása szakmai és etikai kérdéseket is bőven felvet. Stílusa éppen ezért visszafogott, kevés narrációt tartalmaz, hogy megadja a nézőnek a gondolkodás és az önreflexió lehetőségét. Az anyag tartalmába a nézők is beleszóltak, ugyanis az ők kérdéseikre is válaszoltunk.

A CIRCOM az európai regionális közszolgálati televízióállomások szakmai szövetsége, mely évente díjazza a legjobb televíziós alkotásokat. Idén 12 kategóriába lehetett nevezni, a zsűri kategóriánként egy fődíjat és egy különdíjat osztott ki. 2022-ben újdonság volt a digitális multimédia kategória, mely a hagyományos televíziókészítés műszaki és kifejezésbeli megújulását is figyelembe vette: hogyan lehet közelebb kerülni a nézőkhöz a digitális eszközök által, miként válik interaktívabbá a médium, illetve hogyan érdemes kihasználni a legjobban a modern technikát a riport vagy adás elkészítésének érdekében. A szakmai zsűri a napokban nyilvánosságra hozza indoklását is, melyből kiderül, hogy mit értékeltek, miben láttak fantáziát. A díjátadó Galwayben, Írországban lesz május 26-án. A CIRCOM díjazásának bő 30 éves történetében ez az első alkalom, hogy a Román Televízió valamelyik magyar nyelvű riportja részesül elismerésben. (via transtelex.ro)

Gratulálunk!

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat