Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Ott vagyunk a goEast Filmfesztiválon
2022.04.24. 08:53

Rendhagyó módon: oktatóink retrospektív filmvetítése, meghívott előadása és volt hallgatónk közreműködésével készült versenyfilm révén.

A goEast - Festival des mittel un osteuropäischen Films-et 2001 óta szervezi a Német Filmintézet és Archívum (DFF, Frankfurt am Main), fő helyszíne Wiesbaden, de a fesztivált elviszik a környező városokba is. A rendezvény átfogó képet igyekszik nyújtani a kelet-európai régió mozgóképes feljeményeiről, az idei kiadásnak az egyik szekciója a 30 év posztszovjet mozija, amelyben oktatónk, Fekete Ibolya Chico című 2001-es filmje is helyet kapott, Jan Sverak, Zelimir Zilnik vagy Corneliu Porumboiu alkotásai mellett. A versenyszekció számunkra fontos résztvevője Csuja László és Nemes Anna 2022-es Szelíd című filmje, amelynek gyártási csapatában ún. unit manager-i pozíciót töltött be egykori hallgatónk, Major Lajos (2014 BA, 2017 MA).

Erős a rövidfilmes mezőny, Romániát Alina Serban alkotása képviseli, de kiemelt szekcióban vetítik Radu Muntean Intregalde című filmjét is, amely Kolozsvártól nem messze, a Nyugati Kárpátokban forgott. A VR szekció vendége az idén Ukrajna, és az egyik legnagyobb hatású versenyfilm is az ukrajnai történelemhez kötődik: Sergej Loznitsa Babyn Yar. A Context című alkotása. A hommázs szekcióban az idén a grúz Lana Gogoberidze filmjeivel lehet ismerkedni.

A goEast feilmfesztivál különlegessége a csatlakozó Symposium szekció, amely kutatók előadásait tömöríti, ennek címe az idén: "Godard, Kino und Ideologie in Mittel und Osteuropa". Ennek keretében a francia filmalkotó konvencionális filmformát hátrahagyó, politikailag elkötelezett  munkáit vetítik, az értekező szekcióban pedig három napon át hallgathatóak előadások. Ennek keretében oktatónk, Virginás Andrea is meghívást kapott, előadásának címe: "The Godardian 'Femme' in Eastern European Landscapes: Márta Mészáros, Szabolcs Hajdu and Radu Jude."

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat