Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Leforgott a második idei államvizsgafilm is
2022.04.24. 14:42

Fekete Tímea rendező és Voloncs Orsolya operatőr Így szólt hozzám Édesapám című filmjének munkálatairól a következőket mesélte a rendező:

„Az államvizsgafilmünk forgatása összeségében eredményesen és jó hangulatban telt. Az öt forgatási napot egy vetésforgóval tudnám jellemezni. A jó szervezésnek köszönhetően az akadályt gördülékenyen vette a stáb. Főszereplő Vandát Göllner Boróka játssza, aki velünk töltötte az összes napot. László szerepét kezdetektől fogva két színész alakítja, előbbit Dimény Áron, utóbbit Barabás Hunor. Számos mesteris hallgató tapasztalata hozzájárult ehhez a gördülékenységhez, illetve a harmadév forgatási rutinja is. A csapat alapját Farkas Anna Ágnes gyártási körben végzett feladatai adták meg, illetve Képiró Dorottya asszisztenciája. Kamera csapatban az operatőr munkáját sokban segítette Ádám Krisztina és Madarász Ákos világosítók gyors és hatékony munkavégzése. Hang terén Máté Zsolt volt segítségünkre. Tekintettel arra, hogy Krisztina és Zsolt szinte mindegyik készülő film forgatásán részt vesznek a harmadik nap után váltást szerveztünk nekik. Kettejük posztjait a forgatás hátralevő részében, Nagy Márton, Kiss Mihály és Mák Krisztián vállalta. Másodévről Hermann Henrietta és Vass Dávid voltak jelen egész héten.

Április 6-án kezdtük a forgatást, Göllner Borókával és Dimény Áronnal. A ház, ahol a jelenetek játszódtak architektúráját tekintve látványos a sok ablak miatt, azonban ez a nap végén problémát jelentett. A napsütés miatt, olyan nagy változás állt be fények szempontjából, amit már lehetetlen volt korrigálni, ezért egy beállítást a következő napra halasztottunk.

Április 7-én reggel az elmaradt beállítással kezdtük, majd sor került a film utolsó, legnagyobb jelenetére. Színészvezetés szempontjából ez volt, ami a legnagyobb kihívást jelentette számomra. A dialógot több részre tagoltuk, mozgáspróbák alatt lejártam először én a jelenetet, majd gesztusok szintjén Borókához és Áronhoz fordultam, hogy olyan részletekkel töltsék meg a jelenetet, melyek nekik természetesen jönnek és amelyektől életszerűvé válik az egész.

Április 8-án, pénteken felvettük azt a két jelenetet, melyek egy „garázsban” játszódnak. Lászlót Barabás Hunor alakításában látjuk, mellette mellékszereplőként legjobb barátja Jocó tűnik fel Antal Norbert alakításában és még egy barátjukat, akit Szőllősi Eszter játszott. Eszter két órás késéssel érkezett meg, emiatt egy másik helyszínen játszódó jelenetet át kellett tennünk a szombati napra. Végül egy órával később végeztünk, mint ahogy a diszpóba kiírtuk. Korábban egy optikában adtunk le rendelést kontaktlencsére, hogy áthidaljuk Hunor és Áron szem színe közti különbséget, azonban adminisztrációs hiba miatt úgy döntöttünk, hogy utómunkában fogunk foglalkozni ezzel a kérdéssel. Április 9-én a két helyszínen is forgattunk. A rádió stúdióban játszódó jeleneteket a Paprika Rádióban vettünk fel. Vanda munkatársának szerepét, Fodor Tünde rádiós műsorvezető játszotta. Több rövidebb jelenetet vettünk fel itt, melyek gyorsan és gördülékenyen zajlottak. Tünde tanácsai sokat tettek Boróka hiteles játékához. Miután végeztünk a stúdióban a stáb egy kisebb része folytatta munkáját a sétatéren, ahol az Édesanyával való telefonbeszélgetést vettük fel, majd elindultunk a Grigorescu negyedbe, hogy bepótoljuk az előző napról elmaradt jelenetet, azonban az időjárás közbe szólt. A központból a helyszínig tartó rövid út alatt erősen esni kezdett. A helyszínen vártunk egy darabig, azonban az eső elmosta azt a jelenetet.

A vasárnapi napot ennek fényében terveztük meg.

Április 10-én reggel elindultunk, hogy az elmaradt jelenetet és mellette betervezett még egy kinti jelenetet vegyük fel, azonban Györgyfalva felé vezető út felénél havazni kezdett. A Grigorescu negyedben levő helyszínre mentünk, révén hogy lejtős helyszínről volt szó, ami addigra sáros lett, a havazás ott is utolért minket, úgy döntöttünk, hogy nem biztonságos forgatnunk. Kiadtunk egy hosszabb szünetet, amíg átszerveztük a diszpót beltérbe. Néhány órával később a Horea úton felvettük a belső jeleneteket.”

A beszámolóban megjelenő werk fotókat Madarász Ákos, illetve Aszalós Barnabás készítette.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat