Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

A Drakula halála celluloid-workshopunk újabb felvonást zárt le
2022.04.29. 12:18

Május 2-án, 16:00-tól nyílvánosan bemutatjuk az eddig elkészült részleteket, számos, a projekthez kapcsolodó extra taralom kíséretében.
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karának Média Tanszéke a Magyar Film Napjának (április 30.) alkalmából különleges programsorozattal készül az érdeklődők és a sajtó képviselői számára, 2022. május 2-án, hétfőn 16:00 órától az egyetem Hunyadi Mátyás dísztermében. Az esemény során Lajthay Károly 1921-ben készült elveszett Drakula-filmjének, a Drakula halála remake-jének előzőleg létrehozott és legújabb fejezetei kerülnek levetítésre, valamint a projekt nyomán megvalósult werkfilmek és ismeretterjesztő filmek (egy szűkített válogatásban).

Drakula halála celluloid-workshop első állomása 2018-ban volt, ekkor a Sapientia EMTE Média Tanszéke az Erdélyi Magyar Filmszövetséggel társulva celluloid filmes workshopot szervezett a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT támogatásával, ennek eredményeként született meg a remake első 5 fejezete. 2021-ben ez a közös munka tovább folytatódott, ennek eredményeit szeretnénk bemutatni programsorozatunkon.

A vetítést követően egy kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül, ahol a projekt vezetője és egyetemünk oktatója, Dr. Lakatos Róbert, a remake 2 főszereplője, Pálffy Tibor és Molnár Enikő, a 2021-es fejezetek egyik rendezője, Farkas Boglárka Angéla, valamint Pál Emőke színésznő és Szántai János újságíró vesznek részt. A beszélgetést Dr. Blos-Jáni Melinda moderálja.

Az előző két programpontot kiegészítendő az érdeklődők mindemellett egy tematikus
kiállítást is meglátogathatnak a díszterem előterében.

támogatók: Sapientia EMTE, Erdélyi Magyar Filmszövetség, Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat