Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Lezárultak a harmadik idei államvizsgafilm munkálatai is
2022.05.02. 18:31

Mikola Csengele rendező a következőket mesélte Laczkó Tibor operatőrrel közös, Finding Zoé című filmjének forgatásáról:

„A Finding Zoé című államvizsgafilm forgatása április 11-én kezdődött és április 17-ig tartott, amiből 6 napot dolgozott a stáb a jelenetek megvalósításán és 1 nap az előkészületekkel zajlott. A film rendezője Mikola Csengele volt, míg az operatőr Laczkó Tibor. Gyártásvezetőként dolgozott Ádám Krisztina, a rendező asszisztense pedig Makkai Zsófia volt.

Hétfőn (április 11) a szakácsos jelenet megvalósításával kezdtük Kolozsváron a Berke Sándor által működtetett Creative Food Lab nevű, közösségi térként is funkciónáló konyhában. A Szakács szerepét Bodor Balázs csoporttársam játszotta. A helyszínen délelőtt 10 órától 2 óráig tartózkodhattunk, amiben benne volt a felszerelések hordozása, beszerelése és a jelenet megszületése is. A stáb összehangoltan dolgozott együtt: focus puller: Szabó Mátyás, fővilágosító: Jancsik Gergő, világosítók: Vass Dávid, Paszterkó Viktor, hangmérnök: Máté Zsolt, fődíszletes: Polacsek Zsófia, smink: Lestyán Kata, script, csapó: Vass Dávid, werk: Dénes Csaba.

Kedden (április 12) a gyerekszoba jelenet rögzítésén dolgoztunk a Planetarium Kids óvodában. Itt 3 óra állt rendelkezésünkre, hogy mindent a tervek szerint véghez vigyünk. Csüdöm Henrietta és Kerekes Barbara másodéves színis hallgatók játszottak a jelenetben. A stáb ismét jól vette az idő szűkössége által létrejött akadályokat, a megszabott időintervallum lejárta előtt két perccel végeztünk mindennel, ki- és bepakolással, magával a forgatással és még a takarítással is. Aznap csatlakozott a stábhoz Ádám Attila segédoperatőr, Kovács Ábel sciptes és Makkai Márk világosító. Amíg a stáb a gyerekszobás jeleneten dolgozott, addig Pászka Róbert, Nagy Anita és Göröcs Tas díszletesek az egyetem stúdiójában dolgoztak a szerdai nap díszletén. Időközben megérkezett Pascu Tamara színésznő Kolozsvárra.

Szerdán (április 13) a vallatószoba jelenetet forgattuk, ahol Dimény Áron játszotta Matthew-t, Gedő Zsolt Tony-t és Pascu Tamara Zoét. Ezen a napon bár több idő állt rendelkezésünkre, több betervezett képet is fel kellett vennünk. A stábot nagyon jól mozgatta és összetartotta Makkai Zsófia rendezőasszisztens. A kezdeti nehézségek ellenére ez a forgatási nap is egy sikernek nevezhető. Ahogy befejeztük a forgatást, a díszletesek lebontották a falakat a stúdióban és elkezdték a csütörtöki díszlet kialakítását.

Csütörtökön (április 14) volt a második legnehezebb napunk, a vallatószobás jelenet után, ez az ebédlős, mivel sok színész játszott benne és az ők programjukhoz kellett igazítani a felvételeket. Visszatérő szereplőként Dimény Áron és Gedő Zsolt kezdte a napot Pascu Tamarával, majd a két gyermek: Csüdöm Henrietta és Kerekes Barbara, az Anya: Albert Csilla, az Apa: Győrffy Gábor és a Nagynéni: Varga Csilla léptek a színre. Nagyon szép munkát végeztek a díszletesek, csodaszép »utolsó vacsora« hangulatú asztalt hoztak létre. Természetesen ezen a napon is léptek fel problémák, de meg tudtuk őket oldani, a lehető legjobban.

Pénteken (április 15) egy előkészületekkel teli napot tartottunk a szombati és vasárnapi napokra. Mivel a színésznőm, Korodi Janka, aki Sepsiszentgyörgyről utazott fel Kolozsvárra, és a Rendező szerepét játszotta, nem tudott elkérezni a színházból, ahol dolgozik, a pénteki napra, kénytelenek voltunk szabadnapot tartani. 

Szombaton (április 16) az egyetem Aulájában forgattunk egy mozis jelenetet, Pascu Tamara és Korodi Janka színészekkel. Ez a nap igazán gyorsan eltelt, már összeszokott a stáb, gördülékenyen dolgoztunk együtt.

Vasárnap (április 17) volt az utolsó forgatási napunk, egy kádas jelenetet forgattunk a Planetraium kocsma alatti lakásban. Ez egy szórakoztató lezárása volt a hétnek, ugyanis egy nagy kád habos vízbe kellett belefeküdnie a színésznőnek, amitől úgy nézett ki, mintha felhőkben úszkálna, már csak az unikornisokat vártuk. Hideg volt aznap, így a színésznő egészsége érdekében, a lehető legösszeszedettebben dolgoztunk.

Összességében egy nagyon tanulságos forgatási hétnek írnám le, ahol rengeteget okulhatunk egymástól vagy egymás hibáiból, sokat nevetgéltünk, de vért izzadva dolgoztunk.”

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat