Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Nemzetközi filmtudományi konferencia és multimédia kiállítás a Média Tanszéken
2023.10.18. 18:28

Október 20-21 között filmtudományi konferenciát tartunk, melynek témája az affektív intermedialitás fogalma.

A konferencia része a dr. Pethő Ágnes által vezetett kutatási programnak, amelynek különálló weboldala megtekinthető itt.

Az Affektív intermedialitás. Mozgókép a médiumok, érzékek és a valóság között kutatási projekt célja az általunk „affektív intermedialitásnak” nevezett jelenség komplex vizsgálata. Ezt annak a gondolkodásmódnak a szellemében értelmezzük, amely az intermedialitást nem szemiotikai értelemben, elvont kategóriák és kombinációk halmazaként (azaz egyfajta nyelvtanként) fogja fel, hanem – a fenomenológiára és a különféle filozófiai forrásokra támaszkodva – "poétikaként", a köztesség művészeteként, vagy "érzéki többletként" értelmezi, a médiumok közötti különbség olyan érzékelhető formájaként, amely "megzavarja a diskurzus rendjét" (Joachim Paech). Megkíséreljük feltérképezni azt a tágabb területet, ahol az intermedialitás-tanulmányok "affektív fordulata" elképzelhető, és ahol az affektusokra és érzékekre összpontosítva jobban megérthetjük, hogyan "működik" az intermedialitás, illetve ahol az intermediális jelenségek "átjárásokat" hozhatnak létre a fizikai valóság irányába (Lúcia Nagib). A kortárs egyetemes filmművészet széles skálájából válogatott alkotások mélyreható esettanulmányain keresztül, különös tekintettel a nők által készített filmekre is, azt vizsgáljuk, hogy az intermediális mozi mennyire képes sajátos "érzékenységek" közvetítésére és affektív élmények generálására, például a traumatikus múlt reprezentálhatóságával és érzelmi hozzáférhetőségével, vagy az érzelmi hatás és a reflexív távolságtartás kombinációjával való kísérletezés során. Az intermedialitás episztemikus értékét hangsúlyozzuk: azt ahogyan képes érzéseket kiváltani és értelmezni a világot.

A konferencia keretén belül Nemes András Csaba és Mira Marincaș Immerzió című multimédia kiállítása is megtekinthető, amely több médium kölcsönhatásával (szobrászat, fotográfia, videóművészet és sound design performatív koegzisztenciájával) kísérletezik.

A kiállítás október 20–21-én tekinthető meg a Kolozsvári Kar filmstúdiójában (B épület, -2 szint) a Film- és Médiatudományi Konferencia keretén belül. A konferencia programjáról és az előadásokról ITT lehet tájékozódni.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat