Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Pénteken lezárul a Magyar filmtörténeti vetítéssorozatunk
2021.12.07. 13:57

Fábri Zoltán 1976-os Az ötödik pecsétjével zárjuk a magyar filmtörténetre fókuszáló online sorozatunkat.

Baráti asztaltársaság beszélget egy kocsmában. Kint dúl a nyilasterror, közben az oroszok már bombázzák Budapestet, de Király, a sznob könyvügynök, Kovács, a hívő asztalos, Béla, a pragmatikus kocsmáros, és a cinikusnak tűnő Gyuricza a marhaszegy elkészítéséről és a fasizmus igazságtalanságairól beszélget. Másnap maguk is súlyos etikai döntés elé kerülnek: behódolnak vagy ellenállnak a hatalomnak.

Vetítéssorozatunk záródarabja örökérvényű, kivételes drámai erővel megszólaló erkölcsi példázat. Fábri alkotása arra kérdez rá, hogy a kisemberek, akik nem a rendszerrel szemben fellázadó hősnek születtek, csak megpróbálják csendben túlélni az elnyomást, meg tudják-e őrizni az erkölcsi tartásukat, ha az életük a tét.


A vetítés felvezetőjét dr. Gelencsér Gábor, filmtörténész, az ELTE Filmtudomány Tanszékének, illetve a Sapientia EMTE Média Tanszékének oktatója tartja.


További részletek és a csatlakozáshoz szükséges linkek a vetítéssorozathoz létrehozott Facebook-csoportban: https://www.facebook.com/groups/318559419559892
(FONTOS: a csoporthoz bárki, bármikor csatlakozhat!)

Minden hónap utolsó péntekjén 18 órakor jelentkezünk egy-egy magyar filmmel, amelyek vetítését oktató és kutató kollégáink rövid felvezetője előzi meg, és a résztvevők érdeklődésétől függően közös beszélgetéssel zárul a találkozás. A járványhelyzet miatt alapértelmezett módon online szerveződő eseménysorozatról van szó, reméljük, hogy majd offline vetítésekre is lehetőség lesz a Kolozsvári Kar aulájában. Az egész éves program megtekinthető itt.


Szervezők: Magyarország Kolozsvári FőkonzulátusaSapientia EMTE - Kolozsvári Kar

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat