Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Retusálás címmel mixed média kiállítást nyitottunk...
2021.12.10. 22:41

... Mira Marincaș oktatónk és Mikola Csengele hallgatónk munkáiból.

2021. december 9. és 2022. január 27. között a Kolozsvári Kar épületében, az első emeleti Aula előtti térben tekinthető meg az a kétszerzős kiállítás, amelyik az Erdélyi Audiovizuális Archívum gyűjteményének hasznosításával készült.

Retusálás. Mixed média egyéni kiállítások archív képek felhasználásával címmel két fotósorozat egymás közti és archív képekkel való dialógusát mutatja be.

 

Mikola Csengele (FFM 3. év): Színekbe burkolt Madonna

Mira Marincaș: Érzésszínezetek

 

Kurátorok: Mira Marincaș, Blos-Jáni Melinda

Köszönet: Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Kolozsvári Kar

 

A kiállítást a szervezők és az alkotók rövid beszéde előtt Zakariás Ágota művészettörténész beszélt a sorozatok színekkel és festői motívumokkal való játékáról.

Mira Marincaș képsorozata a kollázs által elemzi azt, ami egy fényképpel történő időutazás során hatással van a nézőre. Az ismerős arcokon és tájakon túl merészkedik, a véletlen találkozások és absztrakt vonalak világába. A szépia tónusokat, a képroncsolásokat, a fotók érzéki anyagiságát vizsgálja.

Az EAVA idén először adott alkotói ösztöndíjat egy olyan diáknak, aki vállalkozik a gyűjteményünkben levő arhcív képek kreatív újrahasznosítására. Mikola Csengele a színek burkoló, beborító hatásával kísérletezett, amelyek az archív képek kortárs konzerválásához, megörökítéséhez hasonlító folyamattá váltak munkája során. Munkáját Mira Marincaș mentorálta.

Mikola Csengele így mutatta be a képsorozattal való munkát: "A retusálás cím utal a tartalom archívumból való kihalászására, a feledéstől poros rétegek eltávolítására. Az újradolgozás, a színekbe burkolás, konzerválás, restaurálássá nőtte ki magát. A kiállítás központi eleme az egymásba folyó színekből álló festmény, ami köré csoportosulnak a különböző technikákkal kidolgozott képek, amik szintén egymást egészítik ki. A család téma főszereplői a fényképész gyermekei. Szerkesztési stílusában idézi, sőt bizonyos ponton konkrét elemekkel is, a korábban bemutatott Sisters (2020) című sorozatom. A szereplők hangulataiból megszületett gesztusaik fogalmazzák meg a használt színt, amit egymástól eltérő textúrák hangsúlyoznak.  Az életképek sorozat szintén helyet teremt kíváncsiskodóinak abban a világban, amiben a főszereplő kislány mozog. A színekbe keretezett üres fekete fehér kockák a helyet jelölik, ahova leülhetünk a fűbe, mint távoli megfigyelők."

A megnyitón a Sapientia Kolozsvári Karának filmművészet, fotóművészet, média szakos hallgatói és oktatói vettek részt, valamint külsős látogatók, összesen 60 résztvevő.

A kiállítást a Sapientia Kolozsvári Karán belül működő Erdélyi Audiovizuális Archívum kezdeményezte és a Communitas Alapítvány támogatta.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat