Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Sapientiás sikerek a 3. Filmgaloppon
2017.10.09. 12:00

A harmadik alkalommal megrendezett, ezúttal dokumentumfilmeket versenyeztető Filmgaloppon a trófea mostani és volt sapientiás diákoké lett.

A 17. Filmtettfeszt erdélyi magyar filmeket felvonultató versenyszekciójában, a Filmgaloppon idén fiatal erdélyi alkotók hét dokumentumfilmje (ezek közül öt mostani vagy volt sapis diák munkája) versenyzett az 1 millió forint értékű, az NMHH Médiatanács által felajánlott fődíjért.

A háromtagú – Fekete Ibolya, Szomjas György és Boros Zoltán alkotta – zsűri idén megosztotta a fődíjat Búzási Gyopár Babuka a fűben című, animációs eszközöket használó, finom humorú alkotása és Püsök Botond Angela szociográfiai érzékenységű portréja között.

Búzási Gyopár elsőéves filmtudomány mesteris hallgató filmjét a nagyközönség az idei tanévzáró vetítésen, First Cuton láthatta először, míg a 2008-ban végzett Püsök Botond filmje már rangosabb fesztiválokon is bemutatkozott már, mint pl. a tavalyi nagyszebeni Astrán.

Az idei Filmtettfesztnek nem ez volt az egyetlen sapientiás vonatkozása: az október 4–8. között zajlott fesztiválon a Filmtett Egyesület Sárga Csikó Díját munkássága megbecsüléseként dr. Pethő Ágnes egyetemi tanár, tanszékvezető kapta. A 2012-ben alapított díjat minden évben olyan személynek adják, aki munkásságával jelentős mértékben segíti vagy segítette a kezdő és a tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását. Ez az első alkalom – amint laudációjában dr. Király Hajnal, karunk oktatója is megjegyezte –, hogy elméleti szakember és nő kapja ezt a díjat.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat