Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Sikeres Sapientiás részvétel az idei FFeST-en is
2010.11.28. 21:25

Visky Ábel filmje nyerte el az első díjat a fikciós rövidfilmek kategóriájában. 14 hallgatónk vett részt a remake workshopon.

2010 november 26-28 között negyedik alkalommal szervezte meg a Sapientia EMTE Természettudományi és Művészeti Kara a Babeş–Bolyai Tudományegyetemmel közösen a háromnapos FFeST Diákfilmfesztivált. A rendezvény időtartama alatt az érdeklődők összesen 140 fiatal szakember alkotását tekinthették meg, a versenybe az idén az ország valamennyi filmes iskolája benevezett, ráadásul Szlovákiából is volt résztvevő.

A versenyprogram itt tekinthető meg.

A Sapientia EMTE hallgatói által készített filmek az idén a fikciós és a dokumentumfilmek kategóriájában versenyeztek, a kísérleti, nagyon rövid és animációs filmek szekcióban nem indult versenyfilmünk.

Újdonságnak számít, hogy a fesztivál ideje alatt, annak keretében egy workshopra is sor került: a Sapientia EMTÉ-n és a BBTE-n tanuló diákok Tóth Orsolya gyártásvezető irányításával - a két egyetem közötti első sikeres kollaborációként - közösen készítették el a századelő kolozsvári filmjének, Janovics Jenő: Világrém (1920) című munkájának két különböző koncepciójú remake-jét.

Az elkészült filmeket a film címére kattintva itt lehet megnézni: Syph, Syphilis.

A fesztivál fődíját a zsűri ez alkalommal nem osztotta ki.

A fikciós filmek között volt hallgatónk, Visky Ábel filmje (Éjszaka a földön) bizonyult a  legjobbnak. (Néhány werkfotó itt látható a film forgatásáról.) A film korábban a TIFF nemzetközi filmfesztivál keretében szervezett helyi filmes vetélkedőn is elnyerte az első díjat.

Gratulálunk és további szép sikereket kívánunk!

Néhány fotó a workshopról:


További fotók a FFEST-ről a fesztivál Facebook oldalán nézhetők meg.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat