Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Szabó István életmű-blokkal folytatódik a Magyar filmtörténeti vetítéssorozatunk
2021.05.25. 20:25

Május 28-án, 18:00 órától Szabó István első nagyjátékfilmjét nézhetik meg az érdeklődők.

Fókuszban: Szabó István

2021. május 28-án, pénteken, 18 órától folytatjuk a a Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusával közös vetítés sorozatunkat. A sorozat második etapja Szabó István életművére koncentrál.

Sokszor hivatkoznak úgy Szabó Istvánra, mint a legismertebb magyar filmrendezőre. Ő volt az első magyar rendező, aki 1981-ben a Mephisto című filmjével Oscar-díjat nyert. Emelett több mint 60 nemzetközi elismerésben részesült, négy alkalommal vehetett át díjat Cannes-ban. Mozifilmjei mellett készített televíziós filmeket, sőt, még operát is.

Halász Tamás a rendezőről írt portréjának bevezetőjében így fogalmaz: „Szabó István rendkívüli alapossággal ügyel arra, hogy alkotásai magukban hordozzák saját jelenidejük atmoszféráját, játszódjanak a mindenkori mában, avagy a 19. és a 20. század egy-egy szakaszában.” (a teljes rendezőportré itt olvasható: https://www.filmtett.ro/cikk/1921/rendezoportrek-szabo-istvan/)

Szabó István saját filmjeivel kapcsolatban így nyilatkozott: „Nem célom a történelem írása, csupán az olyan történetek elmesélése, melyek tanulságától többekké, jobbakká válhatunk.”

A Szabó István életműre koncentráló blokk programja:

 

  • 2021. május 28. Szabó István: Álmodozások kora (1965)
  • 2021. június 25. Szabó István: Budapesti mesék (1977)
  • 2021. július 30. Szabó István: Mephisto (1981)
  • 2021. augusztus 20. Szabó István: Zárójelentés (2020) - a 2021. augusztus 18-21 között zajló Kolozsvári Magyar Napok, Filmnapok programsorozatának keretében.

 


 

Szabó István már a pályakezdéskor (ezt megelőzően csak néhány rövidfilmet készített a Balázs Béla Stúdió berkeiben) olyan játékos, mégis érett filmet forgatott, amit sokak szerint azóta se sikerült felülmúlnia: a harminc felett felbomló baráti társaságok történetével nemcsak a saját generációjának, hanem az azóta jött összes generáció banális tragédiáját mesélte el.
Jancsi és mérnökként végzett barátai nagy tervekkel vágnak neki az egyetem utáni életnek. Az első pofont akkor kapják, amikor a vállalatnál, ahová felveszik őket, különböző részlegekre kerülnek eltérő fizetésekkel. Eleinte még összejárnak, néha akad egy nagy ötletük, amin elkezdenek közösen dolgozni, de aztán apránként szétmorzsolódik a társaság: van, aki egyre inkább betagozódik a munkahelyi hierarchiába; van, aki megnősül; egyikük pedig leukémiás lesz. Jancsi, jobb híján a szerelembe menekül, és keresi tovább a helyét.

A vetítés felvezetőjét Dr. Dragon Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem Amerikai Tanulmányok Tanszékének adjunktusa tartja.

További részletek és a csatlakozáshoz szükséges linkek az eseményhez létrehozott Facebook-csoportban: https://www.facebook.com/groups/318559419559892
(FONTOS: a csoporthoz bárki, bármikor csatlakozhat!)

Minden hónap utolsó péntekjén 18 órakor jelentkezünk egy-egy magyar filmmel, amelyek vetítését oktató és kutató kollégáink rövid felvezetője előzi meg, és a résztvevők érdeklődésétől függően közös beszélgetéssel zárul a találkozás. A járványhelyzet miatt alapértelmezett módon online szerveződő eseménysorozatról van szó, reméljük, hogy majd offline vetítésekre is lehetőség lesz a Kolozsvári Kar aulájában. Az egész éves program megtekinthető itt.

Szervezők: Kolozsvári Magyar Konzulátus, Sapientia EMTE - Kolozsvári Kar

 

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat