Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

TDK 2023 - Művészeti alkotások és Művészetelméleti szekció
2023.05.11. 00:04

2 szekcióval, ezeken belül 3 tagozattal, több mint 20 munkával, illetve Nagy V. Gergő vendégelőadásával készülünk az idei TDK-ra.

Május 17 és 19 között kerül sor az idei Kolozsvári Kari Tudományos Diákköri Konferenciára. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara és a Kolozsvári Hallgatói Önkormányzat (kHÖK) immár tizenharmadik alkalommal szervez TDK-t azzal a céllal, hogy tudományos és alkotói kutatómunkára ösztönözze az erdélyi felsőoktatásban részt vevő diákokat.

A TDK azoknak az egyetemi hallgatóknak szól, akik kedvet éreznek egy szabadon választott, napirenden lévő politikai, jogi, környezettudományi, művészettudományi vagy nemzetközi kapcsolatokat érintő kérdés kutatására, vizsgálatára és az eredmények ismertetésére, illetve a Művészeti alkotások szekció keretében egy elkészített művészi alkotás bemutatására.

A tavalyi évhez hasonlóan a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának Kari Tudományos Diákköri Konferenciája egyben jelölő fórum (közvetlen kijutási lehetőség) a humán-, társadalom- és reáltudományi szakterületeken a 2025-ös XXXVII. Országos Tudományos Diákköri Konferenciára.


Tanszékünk hallgatói az idén 2 szekció, azonbeül 3 tagozat keretében mutatják be munkáikat. A Művészeti alkotások szekció 2 tagozatból tevődik össze: Film tagozat illetve Fotográfia tagozat. A Művészetelmélet szekción belül kap helyet a Filmtudomány tagozat. Továbbá, egy plenáris előadásra is sor kerül.

A vetítések és a szekciók nyitottak minden érdeklődő számára! Szeretettel várunk mindenkit.


MŰVÉSZETI ALKOTÁSOK SZEKCIÓ
FILM TAGOZAT

Május 17, 16:30-20:30, Aula

dr. Kassay Rékaanimációsfilm-rendező, egyetemi adjunktus, a Sapientia EMTE oktatója. Tanulmányait Romániában, Magyarországon és Franciaországban végezte. Animációs filmjeit számos nemzetközi és belföldi fesztiválon bemutatták (GoShort Rövidfilm Fesztivál, Les Courtmetrages Rövidfilm Fesztivál, Animateka Animációs Fesztivál, Anilogue Animációs Fesztivál). Továbbá ő a Beanbag Animation Studio alapítója és vezetője, mely animációs filmeket és rövid, alkalmazott animációkat készít változatos megrendelői körnek.

Nemes Gyula - filmrendező, forgatókönyvíró, producer. 1974-ben született Vácon. Egyetemi tanulmányait az ELTE cseh, magyar és filmelmélet szakokon folytatta, majd 2002-vel kezdõdõen a prágai FAMU hallgatója lett Vera Chytilova és Karel Vachek osztályában. Elsõ alkotása, a Papagáj címû rövidfilm alapjául Hrabal-motívumok szolgáltak. A mulandóság gátja címû dokumentumfilmjét 2004-ben a Karlovy Vary Filmfesztivál mutatta be versenyprogramjában. Két legfontosabb a rendezése, a 2000-es évek talán legmeghatározóbb generációsfilmje, a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott Egyetleneim (trailer: https://youtu.be/GbW250fVm90), illetve a témájában és formájában egyaránt forradalmi Zero (trailer: https://www.youtube.com/watch?v=SglmZbOtVFE).

dr. Szilágyi Kornél (Ivan Buharov) - filmrendező, intermédia művész. A Buharov testvérek néven futó kísérleti filmes-duo egyik fele. Több mint húsz év alatt tucatnyi minimál költségvetésű, de annál hatásosabb, nemzetközileg is sikeres filmet készítettek, kizárólag magánpénzből. Örökké kísérletező filmjeikben szürreális lázálmok, szórakoztatva nyomasztó történetek elevenednek meg váratlan és ismeretlen filmnyelveken. Továbbá számos avantgárd audiovizuális installáció és performansz is kötődik a nevükhöz. Legutóbbi filmjük a Melegvizek országa (trailer: https://www.youtube.com/watch?v=7CKLoP5Q0rs), a a zsűri fődíját kapta a 27. Belgrádi Szerzői Filmek Fesztivál Brave Balkans versenyprogramjában, illetve a legjobb játékfilmnek járó Sauvage Díjat el párizsi 17. L’Europe autour de l’Europe fesztiválon.

Benevezett munkák, program:

Kisjátékfilmek: 16:30-17:40 között az alábbi filmeket levetítjük. A vetítést követi ezeknek a filmeknek a védése és vitája.

  • Blága Eszter (FFM II, irányító: dr. Lakatos Róbert): Ismeretlen
  • Csengeri Orsolya (FFM II, irányító: Gózon Francisco): Bootstrap
  • Pászka Róbert (FFM II, irányító: dr. Lakatos Róbert): Melánia
  • Budrala Sára (FT I, irányító: dr. Lakatos Róbert): Kék virág
  • Farkas Anna (FFM II, irányító: dr. Lakatos Róbert): Elszállt szitakötő
  • Orbán Orsolya (FT I, irányító: dr. Lakatos Róbert): Kedves órák

 

Rövid dokumentumfilmek: 19:00-19:45 között a filmeket levetítjük. A vetítést követi ezeknek a filmeknek a védése és vitája.
  • Eröss Henrietta (FFM II, irányító: dr. Lakatos Róbert): Néma ünnepek
  • Rokaly Balázs (FFM II, irányító: dr. Lakatos Róbert): Macskazenekar
  • Kovács Borbála (FFM II, irányító: dr. Lakatos Róbert): Kesztyűs kézzel bánunk a hajjal
  • Pászka Róbert (FFM II, irányító: dr. Lakatos Róbert): Forró Béla

 


PLENÁRIS ELŐADÁS

Május 18, 10:00-10:40, A105-ös terem

Előadás arról, hogy a film szeretete milyen hagyományokra tekinthet vissza, milyen módon teoretizálható manapság, – s végső soron miként tud hidat verni a film tudományos vagy történeti vizsgálata és alkotói, kreatív megközelítése közé.

 


MŰVÉSZETELMÉLET SZEKCIÓ
FILMTUDOMÁNY TAGOZAT

Május 18, 10:40-11:40, A104-es terem

dr. Pieldner Juditfilmteoretikus, irodalomtörténész, a Sapientia EMTE oktatója. A kutatási tevékenysége az irodalomtudomány és a filmesztétika területeihez, valamint a kettő közötti átjárási lehetőségekhez, a szöveg, a kép és a mozgókép dialógusformáihoz kapcsolódik. Legutóbbi saját kötete 2020-ban jelent meg Adaptation, Remediation and Intermediality: Forms of In-Betweenness in Cinema címmel.

dr. Sándor Katalinfilmteoretikus, irodalomteoretikus, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem oktatója. Kutatási területe a szemiotika, az intermedialitás, a kép-szöveg viszonyok elmélete, a vizuális költészet, az ekphraszisz, kortárs irodalom, irodalom és fotográfia viszonya, illetve a kortárs kelet-európai film. 2011-ben jelent meg Nyugtalanító írás/képek - A vizuális költészet intermedialitásáról című kötete. Intermedialitásról, kortárs irodalomról, kortárs magyar és román filmről írt tanulmányai magyar és angol nyelvű folyóiratokban (pl. Acta Universitatis Sapientiae: Film and Media Studies, Acta Universitatis Sapientiae: Philologica, Ekphrasis, Ex-Symposion, Iskolakultúra) és tanulmánykötetekben jelentek meg.

drd. Nagy V. Gergőforgatókönyvíró, dramaturg, filmkritikus. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szociológiát és esztétikát, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen forgatókönyvírást és dramaturgiát tanult, majd az utóbbi intézményben végezte doktori tanulmányait. Társforgatókönyvíróként jegyzett nagyjátékfilmjei (Virágvölgy, Déva, Az Úr hangja, Larry) és kisjátékfilmjei (A kivégzés, Az ezredes a vörös nőért sír) Cannes, Velence, Karlovy Vary, Tallinn és Tokió filmfesztiváljain szerepeltek, dramaturgként dokumentumfilmben (A báró hazatér) és nagyjátékfilmben (Kilakoltatás) is közreműködött. Forgatókönyvírást, kreatív írást és filmtörténetet tanított többek között a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, a Werk Akadémián, a Lumiére filmiskolában és a KREA Művészeti Iskolában, korábban a Prizma filmművészeti folyóirat szerkesztőjeként dolgozott. Filmes tárgyú írásai többek között a Filmvilág, a Filmtett, az Apertúra, a Prizma, a Revizor vagy a Recorder oldalain jelentek meg.

Benevezett munkák:

  • Csengeri Orsolya (FFM II, irányító: dr. Pethő Ágnes, drd. Lakatos Miska): A fuldokló ló - Hollywoo(d) és a szórakoztatóipar világa a BoJack Horseman című animációs sorozat metanarratív szemszögéből
  • Kovács Borbála (FFM II, irányító: dr. Pethő Ágnes, drd. Lakatos Miska): Fleabag és a közvetlen megszólítás
  • Fazakas Lehel (FFM III, irányító: dr. Blos-Jáni Melinda): A film metabolizmusa – filmélmény, ízlelés és emésztés a távol-keleti posztmodern melodrámákban

 


MŰVÉSZETI ALKOTÁSOK SZEKCIÓ
FOTOGRÁFIA TAGOZAT

Május 18, 10:40-12:40, A 105-ös terem

dr. Kalló Angélavizuálisművész. Diplomáját a kolozsvári Művészeti és Formatervezési Egyetemen szerezte, ahol jelenleg oktatóként dolgozik. Munkái számos nemzetközi kiállításon szerepeltek, rövidfilmjeit pedig európai kísérleti és rövidfilmfesztiválokon mutatták be. 2000-ben fotói elnyerték a bukaresti Arhitext Design fődíját. Emellett számos művészeti projektet szervezett, illetve a Minimum Party alkotótábor fotóműhelyének vezetője volt éveken keresztül.

dr. Diana Drăgan Chirilăvizuálisművész, grafikus, a kolozsvári Művészeti és Formatervezési Egyetem oktatója. Széles körű szakmai tapasztalattal rendelkezik, többek között dolgozott web- és grafikus tervezőként, fotóriporterként és mobil applikáció fejlesztőként. Munkái számos országos és nemzetközi kiállításon szerepeltek.

drd. Miron-Vilidár Vivienfotográfus, doktorandusz. Fotóprojektjei olyan társadalmi tabukat dolgoznak fel, mint az abortusz, illetve a szülés negatív élménye. Emellett munkái olyan témákkal is foglalkoznak, mint a különböző tájak, az idő és a tér, ezek meditációs jellegére koncentrálva. Projektjei jellemzően személyes motivációkból indulnak ki, amelyeket a témák jelentőségét megalapozó társadalmi impulzusok tovább erősítenek. Portfolió: https://www.milivien.com

Benevezett munkák:

  • Fülöp Laura Lilongó (FFM I, irányító: dr. Mira Marincaș): NonKonform
  • Horváth Nóra (FFM III, irányító: dr. Mira Marincaș): Insight
  • Surányi Dániel (FFM II, irányító: dr. Mira Marincaș): Gördeszkás szubkultúra
  • Fülöp Laura Lilongó (FFM I, irányító: dr. Mira Marincaș): A klasszikus szépsége
  • Pászka Róbert (FFM II, irányító: dr. Mira Marincaș): Masculinity
  • Zengő Bendek (FFM I, irányító: dr. Mira Marincaș): Ikarusz után maradt
  • Orbán Orsolya (FT I, irányító: dr. Mira Marincaș): Víztükre / Obscured by Water
  • Ráduly Sándor (FT II, irányító: dr. Mira Marincaș): Body Electric

Tanszéki TDK-felelős: Blos-Jáni Melinda


 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat