Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

TIFF 2021
2021.07.23. 13:26

Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál idei kiadásának keretében 3 hallgatónk filmje versenyez a legjobb helyi film díjáért, illetve oktatónk első nagyjátékfilmjének a romániai premierje is a fesztivál keretében lesz.

Július 23-án startol a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) 20. kiadása. Az idén a fesztivál újra a megszokott formájában, vagyis többi kültéri és beltéri helyszínen, rendhagyó vetítésekkel és koncertekkel kísérve zajlik.

A TIFF12. alkalommal szervezi meg a helyi filmek versenyét. Ebbe a versenyszekcióba a szervezők minden évben olyan filmek nevezését várják, amelyek Kolozsváron (vagy Kolozsvár vonzáskörzetében) készültek. A helyi filmek versenyére idén 34 alkotást neveztek be, ebből hetet válogattak be a végső versenyprogramba. A hét közül három sapientiás alkotás: Farkas Ágnes Anna Játsszuk továbbja, Frunza Roland Fátuma, illetve Polacsek Zsófia A madarak nem tévednek elje egyaránt esélyes a legjobb helyi film díjára.

A helyi filmek versenyének szekcióját július 27-én, 19:30-tól lehet megtekinteni a Szépművészeti Múzeum (Bánffy-palota) udvarán.

Szintén az idei TIFF keretében kap helyet Felméri Cecília első nagyjátéfilmjének, a Spirálnak a romániai premierje. Az érdeklődők július 28-án, 21:45-től az Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem udvarán, illetve július 29-én, 17:15-től a Victoria moziban tekinthetik meg oktatónk alkotását.

Illetve szintén ajánljuk az érdeklődők figyelmébe Krasznahorkai Balázs Hasadék című nagyjátéfilmjét, ugyanis a film nagyrészt erdélyi helyszíneken, erdélyi színészekkel és erdélyi stábtagokkal készült (akik közül nem mellékesen sokan jelenlegi vagy hallgatóink). A Hasadék július 28-án, 15:45-től, a Tisztek házában (Cercul Militar), illetve július 29-én, 19:30-tól a Mărăști moziban tekinthető meg.

További információk és teljes program a TIFF honlapján.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat