Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Újabb államvizsgafilm forgatási munkálatai fejeződtek be
2021.05.03. 16:05

Török Előd (rendező), Kádár Márk (operatőr) és Miklós Nóra (forgatókönyvíró) közös Missing Light c. produkciója egy atipikus karácsonyi történetet mesél el.

A film rendezője, Török Előd így beszélt a forgatásról: „Két hónappal a forgatás előtt még vegyes remény és aggodalom kavargott bennünk a film elkészültével kapcsolatban. Nem lehetett tudni, hogy miként alakul a globális fertőzés helyzet és hogy érkezik-e majd újabb szigorítási rendelet, mely ellehetetlenítené a film megvalósítását. De mivel mindannyiunk szívügye volt a film és már lassan másfél éve neki ugrottunk a kivitelezésnek, szerintem meg se fordult a fejünkben, hogy ne tudnánk leforgatni idén tavasszal, legalábbis nekem. A film ötlet eleve egy igaz történetből táplálkozott, melyet az operatőr Kádár Márk hozott, azzal az indíttatással, hogy csináljunk belőle egy rövid filmet, amivel lediplomázhat.

Nekem már a kezdetektől tetszett a filmterv, mármint maga szituáció, mert hogy egy konkrét élet helyzetből bontakozott ki az egész film, melyet jócskán átdolgoztunk de a történet magját meghagytuk, az ugyan az maradt végig. A film cselekményén hárman dolgoztunk Miklós Nórával és Kádár Márkkal, míg végül aztán a nagy ötlet halmazból, Nóra írt egy remek leegyszerűsített - élet szagú forgatókönyvet, amit már csak megkellett valósítani. A szereplőkre már jó ideje megvolt a tippem és végül nagy örömömre szívesen el is vállalták a felkérést. Bár sajnos nem volt időm igazán elmélyülni és egy bensőségesebb viszonyba kerülni a színészekkel, de ennek ellenére úgy gondolom, hogy mégis sikerült megtalálniuk a történetben a helyüket és a karakterüket.

A forgatás legnagyobb kihívást a helyszínek megtalálása és az egész héten tartó estétől reggelig zajló forgatás jelentette. Őszintén elég embert próbáló hét volt mármint a magam részéről, de szerintem ezzel a stáb többi tagja is egyet értene. A helyszíneket majdhogynem az utolsó napokban tudtuk csak letisztázni, és még a kávézó helyszíne is kérdéses volt az ott zajló forgatást megelőző egy nappal, mivel a tulaj beteget jelentett. De végül minden jól alakult, és nem volt problémánk emiatt. Leginkább talán a külsőben zajló éjszakai taxis jelenettől tartottam, a kijárási tilalom miatt, de azt is eltudtuk intézni egy tucat papírral és igazolással, melyhez a kolozsvári polgármesteri hivataltól is engedélyt kértünk.

A forgatási napok közül az elsőt emelném ki a legnehezebbnek, mivel már reggeltől rohantunk, beszerezni meg elrendezni a dolgokat és estétől meg indult a forgatás egész reggelig, amire már eleve kivoltunk fáradva, illetve még akkor állt lényegében össze a stáb, egy pár stáb taggal akkor találkoztunk előszőr és késés is volt. Plusz a technikai problémák is keresztbe tettek, a stábon belüli nézeteltérések mellett. Szóval nehezen indult a forgatás. De aztán a második naptól ahogy egy kicsit mi is belerázódtunk a nagy szünet után az újbóli filmforgatás hangulatába, egész jól ment és jó hangulat kísérte végig a forgatás maradék négy napját.

A gyors tempó miatt és hogy a cselekmény szempontjából minden felvételre kerüljön, sajnos bekellett érnem, félig vagy kevésbé jó felvételekkel is néhol, de még hátra van a vágás és az utómunka, amiben a rengeteg nyersanyagból minden bizonnyal összeáll majd a film. A világjárvány ellenére szerencsére, nem betegedett meg senki sem a forgatás előtt, sem alatt. Figyeltünk a fokozott maszk viselésre és a higéniai előírások betartására.

Remek színészekkel dolgozhattunk együtt, akik nagy lelkesedéssel álltak a filmhez. Számomra nagyszerű volt velük dolgozni és még remélem máskor is lesz alkalmam velük együtt forgatni filmet.”

További werkfotók itt.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat