Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, fotóművészet, média szak
Magyar | Română | English

Hírek / |

Újabb filmklubbal bővült Kolozsvár filmes palettája
2010.04.21. 17:07

2010. április 21-től minden szerdán Lugosi Béla filmklub a Dávid Ferenc u. 15. sz. alatt

Lugosi Béla filmklub

Lugosi Bélát választani egy filmklub névadójának rizikós, de tudatos döntés. Rizikós, mert most mindenki azt hiszi, hogy régi horrorfilmeket fogunk nézni, pedig nem. Tudatos, mert egyrészt egy kiváló kabala-figura: nagyon kevés, világszerte is ismert név van, amely Erdély is, magyar is, film is. (Például a Michael Curtiz filmklub elég hülyén hangzana.) Azonkívül pedig az általa megformált Drakula gróf szintén erdélyi „termék," sőt, - ezt sajnos kevesen tudják - székely volt.
Ennek szellemében a filmklub arra vállalkozik, hogy felbányásszon a filmtörténet könyörtelen földmozgásai által eltemetett kincseket, olyan alkotásokat, amelyeket túl kevés ember ismer, ahhoz képest, hogy hányan kellene hogy ismerjék. Olyan filmek, amelyeket összevethetünk az iskolában kanonizált filmtörténettel, olyan filmek, amelyek megelőlegeznek valamit, amelyek láttán felkiáltunk, hogy „Aha! Innen lopta Tarantino," olyan filmek, amelyek elvesztek, de most megint előkerültek, vagy mindig is az orrunk alatt voltak, csak valamiért senki se tűzte őket a zászlajára. Kultikusak és kultuszfilmek, ritkaságok, régiségek, obskúrus filmek.
A filmnézéseket kötelezően opcionális beszélgetések, viták követik.Csak néhány a csemegézésre kerülő alkotók nevei közül: Tod Browning, Alex Cox, Fernando Arrabal, Marco Ferreri, Alejandro Jodorowsky, Jan Nemec, Julie Taymor, Mario Bava, Bertrand Tavernier; de olyan, ismertebb alkotók ritkább filmjei is előkerülnek, mint Lindsay Anderson, Werner Herzog, Robert Altman, Luis Buñuel, Henri-Georges Clouzot.
Minden nagyjátékfilm mellé egy kicsit is felszolgálunk, legyen az egy szinte teljes dramaturgia húsz percben, vagy egy játékos kis ötperces kísérlet, Kenneth Angertől, Alain Resnais-től, Jacques Tatitól, D. A. Pennebakertől vagy Dusan Makavejevtől. És a lista folytatódik...

Minden szerda este héttől a Spritz kávézóban (Dávid Ferenc utca 15. szám, a Sora mögött),
hamarosan szabadtéri, hajnalig tartó, s egyéb meglepetés-vetítésekkel is.

A filmklub programjáról aktuális információk, kommentárok a Lugosi Béla filmklub Facebook oldalán.

 

 

 

 

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sapientia - EMTE, Kolozsvári Kar
Sapientia - Hangtechnika
Rekollekt - Erdélyi Audiovizuális Archívum
Erdélyi Magyar Filmszövetség Beanbag Animation Studio
Magyar Filmtudományi Társaság ELTE Filmtudomány Tanszék
Filmtett - Erdélyi Filmes Portál
Metropolis - Filmelméleti és filmtörténeti folyóirat